Tak for ordene, Paul Auster

02.05.24
Den amerikanske forfatter blev 77 år

Forfatter Paul Auster gik bort i går, 77 år gammel.

Den amerikanske forfatter var utrolig populær her i Danmark, og flere af hans bøger blev da også udgivet her i landet først.

Jeg er vild med Paul Auster og har pløjet mig igennem hans forfatterskab. Jeg synes, han skriver helt eminent om menneskets psyke og sociale relationer med en god blanding af hverdagsrealisme og mystik! 

Han har et stort bagkatalog af udgivelser, så det er bare med at komme i gang. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, får du her mine to favoritter: 

New York-trilogien

Denne titel er en samling af tre korte bøger fra Austers tidlige forfatterskab. De foregår alle sammen i New York og følger tre forskellige personer, der finder sig selv i underlige og uforklarlige situationer. 

By af glas er min favorit: Her følger vi krimiforfatteren Quinns efterforskning af en gådefuld og absurd sag om en far, der vil slå sin søn ihjel. Paul Auster selv optræder også som karakter i fortællingen, hvilket kun gør den mere mystisk!

Brooklyn dårskab

En klassisk Auster roman om en desillusioneret mand, det bliver viklet ind i livets tilfældigheder. Vores hovedperson er den tidligere forsikringsagent Nathan Glass, der er blevet forladt af sin kone og afskyes at sit eneste barn. Han vender tilbage til sin hjemstavn Brooklyn, hvor han vil isolere sig og lade livet få en stille afslutning. Før han når dertil, støder han ind i sin nevø, og pludselig er han uløseligt viklet ind i andres menneskers skæbner og liv.

Auster har, som altid, flettet en perlerække af litterære referencer ind i fortællingen og hans åbenlyse fortælleglæde gør bogen til en fryd at læse.

Læs mere om Paul Austers forfatterskab på Litteratursiden.dk.

Materialer