Ballerup elsker krimier!

I anledning af krimimessen i Horsens finder du her krimier for enhver smag

I anledningen af Krimimessen i Horsens den kommende weekend sætter vi her fokus på krimigenren og de mange spændende undergenrer - kort sagt her på siden kan du finde krimier for enhver smag!

Heldigvis er det ikke kun os her på Ballerup Bibliotekerne, som har en forkærlighed for spænding og mysterier. Krimiernes popularitet har raset i landet i mange år, og i weekenden løber den årlige krimimesse af stablen i Horsens. Krimimessen har eksisteret siden 2001 og bliver i dag afholdt i passende omgivelser i FÆNGSLET, det tidligere Horsens statsfængsel. Messen byder på et tætpakket program - perfekt for krimielskere - blandt andet med besøg fra danske såvel som udenlandske forfattere samt foredrag og oplæg.

Her på Ballerup Bibliotekerne vil vi bruge lejligheden til at dykke ned i krimiernes univers og præsentere jer for nogle af de forskellige subgenrer. 
Hvis du selv giver messen et besøg, eller den blot står på en god bog hjemme i sofaen, indeholder vores samling en masse spændende krimier - også en til dig.
 
Hyggekrimi
Internationalt kendt som ”cozy crime” er hyggekrimier mest til dig, som elsker spændingen og mysterierne, men ikke nødvendigvis behøver de grumme detaljer. Hyggekrimi omfavner bøger som den populære ”Torsdagsmordklubben” af Richard Osman samt bogen om de mystiske mord i en genbrugsbutik, som man møder i ”Mysteriet i Genbrugsen” af Anna Grue.

Domestic Noir
Domestic Noir er til dig, som elsker et godt plottwist, og ikke er bange for at dykke ned i psykologiske thrillers om familie, venner og ens nærmeste. Domestic Noir fik virkelig indtog med bøger som ”Kvinden der forsvandt” af Gillian Flynn og ”Kvinden i toget” af Paula Hawkins og fortsætter med at sætte sit præg på krimier med nyere udgivelser som ”Poppy” af Kristine Getz, der sætter en samfundskritisk vinkel på livet som influencer.

Femi-krimi
I en af de måske mindre kendte subgenrer af krimier finder du mysterier, mord og spænding kombineret med stærke kvinder og deres problematikker. "Femi-krimier" er ofte skrevet af kvinder og sætter et kritisk blik på den mandsdominerede kriminalpraksis. To stærke profiler inden for femi-krimier er Camilla Läckberg og Liza Marklund med titler som henholdsvis ”Det Gyldne Bur” og ”Polarcirklen”.

Politiromanen
En af de mere klassiske subgenrer af krimier er politiromanen. Det er klassiske kriminalhistorier, som tager udgangspunkt i politiet og deres arbejde. Krimiserien om Dan Sommerdahl af Anna Grue er et godt eksempel på politiromaner, som ikke blot omhandler mord og kriminalitet, men også tager udgangspunkt i Sommerdahls personlige liv og hans egne udfordringer.

Spionromaner
Ønsker du en krimi i det mere politiske hjørne med store intriger og verdensordenen på spil, så er spionromaner lige sagen. Skumle kidnapninger, store verdenskrige, mistænkelige dokumenter eller hemmelige afdelinger i efterretningstjenesten, som vi fx møder i ”Slagterheste” af Mick Herron, er blot nogle af de mange elementer, du finder i spionromaner.

Nordic Noir 
Sidst, men ikke mindst, er genren skabt af alle de gode skandinaviske forfattere. Specielt populært gennem tv-serier som ”Broen” og ”Forbrydelsen”, omhandler Nordic Noir alt det gode fra Norden. Det er en genre, som kombinerer spændingen og mystikken fra krimierne, svøbt ind i Skandinaviens mørke og kolde vintre, hvilket skaber en dyster kulisse for historierne. Nordic Noir byder blandt andet på fortællinger som ”Jordsug” af Tove Alsterdal, der bringer det nordsvenske miljø i spil, da en mand bliver fundet død af sult i en kælder.

Blev inspireret til din næste krimioplevelse med det håndplukkede udvalg under artiklen. 
 

Materialer