Marie anbefaler bøger fra udstillingen "Køn og identitet"

13.06.23
Har du set vores nye udstilling om køn og identitet?

På Ballerup bibliotek har vi håndplukket de bedste bøger om temaet!
Kom og vælg dine favoritter – og se her nogle af mine favoritter:

Ocean Vuong – ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden”

Denne autofiktive roman er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har læst.
Jeg-fortælleren, der bare kaldes Lille Hund, skriver i brevform til sin mor, om alle de ting der er for smertefulde at tale om.

Romanen handler både om komplekse familierelationer, homoseksuel kærlighed, klasse og krigstraumer.
Det lyder måske overvældede, men Vuong skriver så poetisk og omsorgsfuldt, at beskrivelserne viser sig som smukke billeder på nethinden, der gør den tunge historie lettere.

Handlingen udspiller sig delvis i moderens fødeland, Vietnam og delvis i USA, hvor jeg-fortælleren kæmper med at være den første i familien der forstår amerikansk kultur og sprog.
”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” er en fænomenal skildring af den gensidige afhængighed og fremmedgørelse, der kan opstå på tværs af generationer i migrantfamilier.

Nella Larsen – ”Kviksand & Overgang og novellerne”

I sommer slugte jeg Nella Larsens korte, medrivende romaner ”Kviksand” og ”Overgang”. De handler begge om at være fanget mellem hvid og sort identitet og kultur. Nella var selv datter af en sort mand fra Dansk Vestindien og en hvid mor fra Danmark. Derfor var emnet evigt vigtigt i hendes eget liv. Selvom romanerne er skrevet for hundrede år siden, virker de fuldstændig nutidige og relevante.

”Kviksand” handler om karakteren Helga Crane, der med en sort far og en hvid mor oplever store sociale og identitetsmæssige problemer. Helga er hele tiden på farten. Hun flytter blandt andet til Chicago, Harlem og København i forsøget på at finde et sted at passe ind.
Hun længes efter lykke og finder den glimtvis, når hun oplever den ”velsignede følelse af at tilhøre sig selv og ikke en race”. Følelsen er dog kortvarig, og snart bliver Helga Crane igen rastløs.

I ”Overgang” møder hovedpersonen Irene sin barndoms veninde Clare på en cafe for hvide. De har begge sorte rødder, men deres lyse hud giver dem mulighed for at give sig ud for at være hvide.
Irene opdager til sin forfærdelse, at Clare ikke blot frekventerer cafeer for hvide, men også er gift med en hvid mand, der ikke kender til hendes racemæssige ophav. Og det er et farligt liv at leve i det raceopdelte USA anno 1920’erne.

Jonas Gardell: ”Tør aldrig tårer bort uden handsker”

Jonas Gardells triologi handler om bøssemiljøet i Stockholm under AIDS-epidemien i 1980’erne. Vi følger de unge mænd Rasmus og Benjamin, der forelsker sig hovedkulds i hinanden og i byen.

Bøgerne har undertitlerne ”Kærligheden”, ”Sygdommen” og ”Døden”, og foregriber det sørgelige forløb som karaktererne i bøgerne og ikke mindst datidens homoseksuelle mænd måtte gennemleve. Bøgerne er ekstremt rørende og sørgelige, men samtidigt livsbekræftende og fulde af humor. 

Kig forbi udstillingen på 2. sal, og find ny inspiration til din læsning.

Materialer