Lotte anbefaler ni bøger til din sommer

"Jeg er afhængig af bøger og gode læseoplevelser."

Jeg er afhængig af bøger og gode læseoplevelser. De giver mig indsigt, udsyn, adspredelse, afslapning og af og til et stort gys.
De skal være velskrevne, og de skal fange min interesse efter max. 100 sider. Jeg elsker murstensromaner, hvor jeg lever med karaktererne i dagevis, men de tynde romaner er heller ikke at foragte. Her fascineres jeg, når hvert ord er nøje overvejet, og forfatteren med præcision fortæller en stor historie på den enkleste måde.


Kim Leine: Rød mand - sort mand
Er et smukt skrevet historisk værk. 2. del af Profeterne i Evighedsfjorden.
Vi trasker rundt i Hans Egedes fodspor og følger hans mere eller mindre vellykkede mission – at udbrede kristendommen i Grønland. Romanen indeholder en blanding af diskussioner om kristendommen og pragtfulde, stærke beskrivelser af liv og død. Spændende fortællersynsvinkler – Leine er en fantastisk fortæller! Jeg nød hver en side, og den var min sommers bedste bog.

Leonora Christina Skov: Den der lever stille                                                                                                                                                                                                                                                                        En stærk biografisk roman om familieliv og frigørelse. Forfatteren skriver, efter sin mors død, historien om et liv med og uden moren. Moren, der ikke kunne give datteren den meget nødvendige kærlighed, og som afskrev hende totalt, da hun bekendtgjorde sin homoseksualitet. Rystende læsning. Flot og modigt fortalt.

Katrine Marie Guldager: Bjørnen                                                                                                                                                                                                                                                                                            Tak for denne lille, skønne bog! Vibse er træt af alt! Fyret fra job – datter flyttet hjemmefra – mand dum! Faktisk er manden så dum, at hun må kalde han Bent, selvom har egentlig hedder Lars!
Hvad gør hun så? –  - Vælger at flygte op i en meget øde ødegård, uden af tænke over den voldsomme stenstorm, der er under opsejling. Læs bogen og få svaret på, om Vibse klarer strabadserne.

Hanya Yanagihara: Et lille liv
En fremragende NewYorker-roman. En hyldest til venskab og sammenhold. For mig og mange andre har den været sidste års bedste læseoplevelse. Rørende og gribende – en menneskehistorie, har anmelderne kaldt den. Jeg måtte 100 sider ind i bogen, før jeg blev helt opslugt, men SÅ skete det også, og jeg slugte de næste 700 sider råt.
                                                                            
Ida Jessen: En ny tid og Doktor Bagges anagrammer                                                                                                                                                                                                                                                       Med disse to romaner leverer Ida Jessen et ægteskabsdrama på den jyske hede. I den ene roman set fra kvindens synsvinkel og i den anden fra mandens. Et smukt tidsbillede af Danmark fra begyndelsen af 1900-tallet. Sproget flyder, og forfatteren drysser om sig med fine metaforer. Jeg har lyst til at genlæse bøgerne, og det sker ellers ganske sjældent.

Lloyd Jones: Mister Pip                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Grin, græd og få en stor læseoplevelse sammen med 13-årige Matilda på en stillehavsø i 1990’erne. En fortælling om venskaber, om magt og afmagt - om litteratur og en virkelig krig, som verden har glemt. MEN den krig på Bougainville glemmer jeg aldrig!

Søren Ulrik Thomsen: Rystet spejl                                                                                                                                                                                                                                                                                           Den bedste digtsamling jeg har læst. Ord fra en mand midt i livet, der kigger tilbage på levet liv og tab, og frem med nysgerrighed fra det sted i livet, han er. En smuk trøst, især når man har mistet.

Julian Barnes: Den eneste historie
Denne brite hører til en af mine yndlingsforfattere. Jeg har endnu ikke læst den helt færdig, men den må med her, for den er bedre en god.
Vi er i 60érne og Paul på 19 forelsker sig i Susan på 48, og det er svært!
Barnes indleder romanen med disse ord:
”Hvad vil du helst – elske mere og lide mere eller elske mindre og lide mindre?
Det er, når alt kommer til alt, livets væsentligste spørgsmål.”
Varme anbefalinger – læs bare alle Barnes bøger!


Kriminalromaner nyder jeg især i mine ferier. Ikke noget med en femikrimi til mig, men meget gerne mandlige, islandske krimiforfattere, og Arnaldur Indridason går man aldrig fejl af.

Gó sensommer ønsker Lotte Harsder

Læs også Saras sommeranbefalinger her, Jans her, Helles her, Cecilies her, Michaels her og Andreas' her.

Tags
Materialer