En overraskende vinder af Nordisk Råds Litteraturpris

En svensk Graphic Novel løb med prisen

I tirsdags blev Nordisk Råds Litteraturpris uddelt, og dette års vinder blev svenske Joanna Rubin Dranger med værket "Ihågkom oss till liv". For mig var det et overraskende (men skønt!) valg, da bogen er en "genrehybrid". I historiefortællingen gøres nemlig brug af både fotografi, tegning, akvarel og tekst, og værket ville derfor blive placeret under Graphic Novels på dette bibliotek. Graphic Novels er en genre, der desværre ikke så tit modtager store, prestigiøse priser, og denne formidler håber på, at prisuddelingen kan medvirke til, at flere læsere får øjnene op for, hvad genren Graphic Novel kan, og dermed få glæde af den litteraturskat, der gemmer sig på disse hylder.

"Ihågkom oss till liv" er en dokumentarroman, hvor forfatteren går på opdagelse i sin egen jødiske slægts historie. Her undersøger hun begivenheder, der har fundet sted årtier tidligere i forbindelse med jødeforfølgelser både før og efter Anden Verdenskrig, og hvad denne tunge og mørke historier gør ved efterkommerne. Personligt glæder jeg mig enormt meget til at læse bogen, når den kommer på dansk. Især, da bogen er blevet sammenlignet med to af de helt store værker inden for genren nemlig "Maus" af Art Spiegelman og "Persepolis" af Marjani Satrapi. Og så minder både form og indhold umiddelbart om den grafiske roman "Heimat" af tyske Nora Krug, som jeg var meget optaget af.

Til slut skal nævnes, at hvis du - som jeg - er vild med nordisk litteratur, har vi en række arrangementer for dig i november 2023. I anledning af, at Foreningen Norden sætter fokus på nordisk litteratur og den nordiske højtlæsningstradition, inviterer vi inden for til "Smag på genren" om nordiske noveller i hhv. Skovlunde Kulturhus mandag den 13. november og Kulturhus Måløv onsdag den 15. november. Vi slutter den nordiske uge af med arrangementet "Skumringstimen" fredag den 17. november i Kulturhus Måløv, hvor vi byder på højtlæsning og hygge, samvær og suppe. 

Imellemtiden har jeg herunder fundet en række tidligere vindere af Nordisk Råds Litteraturpris, som du kan give dig i kast med.

God læselyst!

Materialer