Bibliotekets nye udvalgte Graphic Novels!

13.12.23
Mød vores nye udvalgte Graphic Novels, som vi har købt i stakkevis!

Udsnit fra "Persepolis: Min iranske barndom"

Persepolis: Min iranske barndom af Marjane Satrapi

Marjane Satrapis "Persepolis" er en nyklassiker inden for Graphic Novel genren - og det forstår jeg godt, for det er et fuldstændig fantastisk værk! 

Satrapi fortæller levende om sin opvækst i Iran under den såkaldte islamiske revolution, hvor landet gik fra at være vestligt orienteret til at blive et ekstremt religiøst samfund med præstestyre.

Vi oplever omvæltningen fra den unge piges øjne: Hun skal pludseligt dække sig til og må ikke gå i skole med drengene. Den vestlige musik er også fortid og Marjanes spirende ungdomsliv bliver taget fra hende. 

Satrapi fortæller med nerve og humor om en mørk tid, hvor hun, trods forbud, også er en teenager, der gerne vil høre punkmusik og gå til fester.

Læs også del to, hvor Satrapi bliver sendt til eksil i Schweiz og kommer ud i en dyb depression, da hun bliver splittet mellem den vestlige verdens privileger og kærligheden til sit problematiske hjemland. 

Udsnit fra "Forår i Tjernobyl"

Forår i Tjernobyl af Emmanuel Lepage 

Emmanuel Lepage tager i 2008 på en mission til Tjernobyl i Ukraine sammen med en række andre kunstnere, hvor formålet er at portrættere det de ser.

Lepage regner med at møde død og ødelæggelse, men bliver hurtigt forblændet af stedets skønhed – både i naturen og i den lokale befolkning de møder undervejs. Han ender derfor i et dilemma: Hvordan afbilleder man den skjulte ondskab, som en radioaktiv stråling symboliserer?

Lepage får skabt en utrolig rørende historie, der giver et unikt indblik i et land og en befolkning, der har været så grueligt meget igennem. At læse den nu, hvor Ukraine igen befinder sig i krig, giver tegneserien endnu et lag, der gør den helt uafrystelig.

“Forår i Tjernobyl” kan anbefales til alle. Den giver et menneskeligt ansigt til katastrofen – både dengang og i dag.

Du kan læse mere om Bibliotekets Udvalgte her!

Materialer