Mød de nye udvalgte romaner

De nye Bibliotekets Udvalgte er landet på dit bibliotek!


Bibliotekets Udvalgte er litteraturformidlernes bud på fantastiske bøger, alle bør læse! Derfor har vi indkøbt dem i stakkevis!

Nogle bøger kan bare noget særligt – om det så er sproget, handlingen eller begge dele. Vi har købt en frisk stak bøger hjem, som kan inspirere dig til din næste store læseoplevelse! Bøgerne kan ikke reserveres eller fornys, så der altid er skønne nye bøger til rådighed for bibliotekets besøgende. 

Herunder finder du en række af de nye udvalgte romaner inden for forskellige temaer:

Historiens vingesus:
Elsker du også at læse romaner om Victoria-tidens London? Romerriget? Anden Verdenskrig? Kort sagt bøger, hvor du mærker historiens vingesus? Så er her fire udvalgte til dig:

”Manden der elskede Sibirien” af Roy Jacobsen
Følg med på den tyske botaniker Fritz Dörries' 22 år lange rejse rundt i Sibirien på evig jagt efter sommerfugle, dyr og artefakter til videnskabelige samlinger i Europa.

”Haren med de ravgule øjne” af Edmund de Waal
Keramikeren de Waal arver en samling små japanske figurer - netsuker - fra sin onkel og beslutter at undersøge samlingens vej gennem hans slægt fra 1870'erne til i dag og dermed også slægtens historie.

”Historien” af Elsa Morante
I Rom under 2. verdenskrig opleves begivenhederne ude i verden og deres virkninger på almindelige mennesker gennem den apolitiske lærerinde Ida og hendes sønner.

”Det der skiller os” af Britt Bennet 
Et par enæggede tvillingers veje skilles, og hvor den ene bærer på en hemmelighed og får et priviligeret liv som hvid i Los Angeles, må den anden slide i det i Sydstaterne som servitrice og sort. Hvordan kan deres tilværelse falde så forskelligt ud? 

Ud i verden:
Rejs ud i verden og lær om andre kulturer og lande med disse fire udvalgte, der giver perspektiver på hhv. Tyrkiet, Mexico, Kina og Sydafrika: 
 
”10 minutter og 38 sekunder i denne sære verden” af Elif Shafak 
Hun ligger i en affaldscontainer i udkanten af Istanbul. I 10 minutter og 38 sekunder efter at hendes hjerte er holdt op med at slå, genoplever den prostituerede Leila sit liv og sine venskaber.

”Kroppen jeg blev født i” af Guadalupe Nettel
I Mexico vokser en ung pige op med en abnormalitet på det ene øje. Forældrenes iver efter at ændre hendes syn påvirker hendes opvækst, også da hun flytter med moderen og broderen til Frankrig.

”Fortællingen om dengang Yu Sanguan solgte sit blod” af Yu Hua
Menneskeligt portræt af en mand der i kampen for sin familie risikerer livet ved at sælge sit blod. Samtidig en satirisk skildring af livet i Kina under Maos styre.

”Vanære” af J. M. Coetzee
Den sydafrikanske professor David Lurie, midaldrende og 2 gange skilt bliver fyret fra sit arbejde som lærer efter at have haft en affære med en af sine elever. For at opretholde livet må han flytte ind hos sin datter, som lever på et lille, isoleret husmandssted.

Køn og kærlighed:
Er du storforbruger af kvalitetslitteratur om kærlighed og køn, bør du låne en (eller flere) af disse udvalgte med hjem:

”Den eneste historie” af Julian Barnes
Filosofisk roman, hvor den 19-årige hovedperson forelsker sig i sin 48-årige gifte tennispartner. Han gennemlever alle forelskelsens kvaler, længsler og forløsninger, indtil skyerne trækkes sammen, og tabet lurer.

”Hold op med at lyve” af Philippe Besson
Forfatteren Philippe Besson forelsker sig som 17-årig inderligt i skolekammeraten Thomas. Deres veje skilles, men de glemmer aldrig hinanden.

”Normal opførsel” af Marie Hougaard
Anna og Villads bliver kærester, og alt virker helt perfekt. De er forelskede, møder hinandens venner og nyder livet. Men da Anna efter kort tid flytter ind hos Villads, er alting ikke helt som det ser ud på overfladen.

”Kemi for begyndere” af Bonnie Garmus
Velskrevet roman om Elizabeth Zott, der udfordrer normerne i 1960'ernes USA ved både at være forsker, roer, kok og alenemor.

Mellem kulturer:
Hvordan er det at leve mellem to kulturer? Det kan du blive klogere på ved hjælp af en af disse tre velskrevne romaner:

”Storebror” af Mahir Guven 
Gennem 41 kapitler taler to muslimske brødre om deres kamp for at navigere i Frankrigs multikulturelle samfund.

”Den yngste” af Fatima Daas 
Hvis der ikke findes bøger om én, må man skrive dem selv. Det gjorde denne unge muslimske og lesbiske kvinde, hvis liv er præget af følelsen af at være forkert.

”Gode piger drømmer” ikke af Nadia Kakasur 
Lina er splittet mellem sin kurdiske baggrund og ønsket om at leve frit som sine danske kammerater. I forsøget på at passe ind alle vegne, kommer hun selv voldsomt i klemme og må kæmpe hårdt for at finde sine egne ben.

Kort og (rigtig) godt:
Leder du efter en kort bog, der samtidig er rigtig god? Så har vi her fire bud til dig fra tre prominente forfatternavne og et nyt svenske stjerneskud.

”Barnets tarv” af Ian McEwan
Dommer Fiona Maye står i et stort dilemma. Hun skal træffe afgørelse i en sag om en alvorligt syg 17-årig, der af religiøse årsager nægter at modtage blodtransfusion. 

”Detaljerne” af Ia Genberg 
Rørende roman, der belyser en kvindes relationer og det afsæt, de hver især har efterladt i hende. Det er de mange små elementer, der skaber en tilknytning, de særlige karakteristika, der beskriver forholdet til et andet menneske. 

”Stjernernes knitren” af Jon Kalman Stefansson
En syvårig dreng har mistet sin mor, og da han en morgen opdager en kvinde komme ud fra farens soveværelse, flygter han ind i en eventyrlig parallelverden, hvor familiens historie udspiller sig. En rørende og poetisk roman om sorg, tab og om at høre sammen.

”Flugt” af Carl Frode Tiller
Juleaftensdag mødes Elisabet og Sakarias for sammen at besøge deres søns grav. De ender med at tilbringe natten sammen, hvor de deler en dybt bevægende oplevelse.

.. Og så er der jo alle de andre skønne titler, som du kan gå på opdagelse i på Ballerup Bibliotek. 
 

Materialer