Nye bøger med masser af stjerner

Denne måneds anmelderfavoritter

Efteråret byder på mange spændende læseoplevelser fra indland og udland. Her er noget til den dybsindige læser og til jer med hang til kriminalstof. Og så er der såmænd også en bog til jer, der er til fabulerende fremtidsfortællinger - god læselyst! 

”11%” af Maren Uthaug
Heksen Medea, præsten Wicca, pigen Stille og lægen Eva. Fire kvinder, hvis liv vikles ind i hinanden i fremtiden, hvor samfundet primært består af kvinder - på nær de 11% mænd, som holdes indespærret på et avlscenter på Lolland. 
”»11%« suger allerede fra de første sider læseren ind i sit univers med 110 kilometer i timen, hvor man mødes af Uthaugs skildring af et fremtidigt matriarkat.” 5/6 stjerner – Berlingske Tidende. Reservér bogen her.

"Omsorgsdage" af Pernille Abd-el Dayem
Noveller om forskellige mennesker, som alle er forbundet på en eller anden måde. De er ensomme, men sjældent alene. Fortvivlede, men også opstemte af det, der var, og det, der er.
"Der er med andre ord ingen undskyldning for ikke straks at få fat i denne på alle måder fremragende bog, der uden tvivl vil give dig en af årets bedste læseoplevelser." 6/6 stjerner - Kristeligt Dagblad. Reservér bogen her. 

"Damevennens død" af Torben Munksgaard
Krimi. Plejehjemsbeboer Walther Traum er pensioneret teaterscenograf. Da han en dag ser sin egen dødsannonce i avisen, dateret 10 dage frem, ser han sig nødsaget til at opklare et mord. Nemlig det kommende mord på ham selv. "Med ' Damevennens død' afsluttes en krimitrilogi, som originalt adskiller sig fra den gængse danske krimilitteratur med og uden hygge, blod og bøddel. Bravo." 5/6 hjerter - Politiken. Reservér bogen her.

"Livets omkostninger" af Deborah Levy
Anden del af Deborah Levys prisbelønnede selvbiografiske værk. Levy er nu i 50’erne. Hun og hendes mand er gået fra hinanden, døtrene er på vej ud i verden og hendes mor er ved at dø. Selv leder hun desperat efter et sted at skrive og finder det til sidst – i et redskabsskur under et æbletræ i en venindes have. I præcis og suggestiv prosa genskaber Levy sig selv ud af brudstykkerne fra det gamle liv, mens hun reflekterer over, hvad det vil sige at være fri – som kunstner, som kvinde, som mor og som datter? "Deborah Levy excellerer i kunsten at skrive så engageret om det personlige, at det bliver universelt, og gnisterne springer fra siderne og efterlader en lysende splint i øjet hos læseren." 5/6 stjerner - Jyllands-Posten. Reservér bogen her.

 "Mine mænd" af Victoria Kielland
Roman om tjenestepigen Brynhild, der emigrerer fra Norge til USA i slutningen af 1800-tallet. Hun gifter sig flere gange og kæmper med at finde sin vej i livet og i samfundet. Efter sin død bliver hun kendt som Amerikas første kvindelige seriemorder. "Norske Victoria Kielland skriver eminent uhyggeligt om udvandrerseriemorderen Belle Gunness. ' Mine mænd' er lige så fascinerende, som den er foruroligende." Reservér bogen her. 

"Fra i nat sover jeg på taget" af Jens Christian Grøndahl
Klassisk Jens Christian Grøndahl roman om kærlighed, sygdom, ungdom og aldring kombineret med en aktuel fortælling om medier og #MeToo. ""Fra i nat sover jeg på taget" er litteratur til og om samtiden, men dens på samme tid smukke og letlæste sætninger rummer en tyngde, der peger mod det mere tidløse". 5/6 stjerner - Kristeligt Dagblad. Reservér bogen her. 

Materialer