Fem fremragende lydbøger

Litteraturformidlerne anbefaler

I disse tider er det oplagt at gå en tur i skoven med en lydbog i ørerne. Vores litteraturformidlere anbefaler her fem fremragende af slagsen:

"Trækopfuglens krønike" af Haruki Murakami
Jeg læste Murakamis hovedværk som en meget ung, uerfaren læser, og på trods af bogens 600 sider slugte jeg den på få dage. Det var én af mine første og største læseoplevelser, der vækkede en læselyst i mig, som ikke havde været der før. 
Vi følger hovedpersonen Toru Okada, som har sagt sit job op og nu går hjemme, hvor han passer hus og kat. En dag forsvinder hans kat sporløst og kort tid efter også hans kone. I hans søgen efter dem bliver virkelighedens regler lidt efter lidt opløst – tiden ophører endda med at eksistere. Fortællingen væver mellem realisme og magi - en fortællestil, der er kendetegnende for Murakamis forfatterskab, og som han mestrer til fulde. Han er eminent til at beskrive den følelse af utryghed, der rammer os, når hverdagens rammer ophæves og virkeligheden forskubbes. En følelse, mange af os nok kan genkende i disse tider. 
Jeg vil nu kaste mig over min gamle flamme i lydbogsformat. Hvis du, ligesom jeg, er en sart lytter, kan jeg afsløre, at oplæseren har en helt fantastisk stemme.
- Sarah, litteraturformidler

"Svar på Helgas brev" af Bergsveinn Birgisson
For nylig brugte jeg en eftermiddag i det skønneste selskab med en gammel islandsk fårebonde og hans livs kærlighed, Helga. Den 90-årige fåreavler Bjarni sidder på plejehjemmet med pen og papir og skriver et langt brev til Helga, nabokonen han aldrig fik, og som han aldrig glemte. Undervejs i brevet kommer læseren med til Island i 1940’erne. Vi kommer helt med ud på de islandske marker og ind i staldene, og man kan ligefrem lugte fårenes uld. Og hele tiden henvender Bjarni sig til Helga i et forsøg på at forklare – måske erkende? – hvorfor det gik, som det gik. Det er virkelig en sjælden stemningsfyldt og meget troværdig kærlighedshistorie, der ovenikøbet byder på flere gode grin undervejs. Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2012, og det forstår jeg til fulde!

- Cecilie, litteraturformidler

”Stillidsen” af Donna Tartt 
Denne skønne roman handler om den unge Theo, der med nød og næppe overlever en eksplosion på et kunstmuseum, som han besøger sammen med sin mor. Hans mor omkommer under eksplosionen, så på vej ud af den brændende bygning redder Theo moderens yndlingsmaleri, nemlig maleriet af den lille fugl stillidsen. Dette eftertragtede og værdifulde maleri følger Theo på hans dannelsesrejse rundt i USA, og det får afgørende betydning for hans liv og hans skæbne. Så vil du med på en tur rundt i USA og følge en ung mands udvikling, tab, overlevelse og kærlighed, vil du gribes om hjertet og frydes over Tartts smukke sprog, så lyt til denne perle af en roman. Som bonus kan jeg oplyse, at romanen i bogform er en moppedreng på 800 sider, og at du slet ikke mærker dens vægt, når du lyttelæser via e-reolen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

- Susan, litteraturformidler

”Zinkdrengene” af Svetlana Aleksijevitj
Svetlana Aleksijevitj tog verden, og mig, med storm med bogen ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt”. Hendes skrivestil er let og smuk og hun fortæller med en indlevelse, der er få forfattere forundt. Jeg har ingen grund til at tro, at hendes bog ”Zinkdrengene” skulle være anderledes, så den glæder jeg mig til at have i ørene inden længe.
Denne gang er emnet den ti år lange sovjetiske krig i Afghanistan, der kostede mere end 50.000 mennesker livet. Aleksijevitj fortæller historien igennem interviews med soldaterne, sygeplejerskerne og mødrene, og det giver en hel anden fortælling, end den officielle beretning.
Bogen blev skrevet, da det sovjetiske styre dækkede over den sande historie, og lavede propaganda. Aleksijevtjs bog brød dette billede, hvilket landede hende i en retssag, hvor hun måtte kæmpe for sin ytringsfrihed og en anden sandhed.

- Nina, faglig formidler

"Kvinden ved 1000°" af Halgrímmur Helgason
Et morsomt, rørende og vildtvoksende portræt af en døende kvinde. Romanens hovedperson og jegfortæller, Herbjørg, er bygget på virkelighedens Brynhild Bjørnsson, som var barnebarn af Islands første præsident og datter af den eneste islænding, som kæmpede for nazisterne under 2. Verdenskrig. Gennem Herbjørgs livsfortælling tegner bogen et hudløst, humoristisk og råt portræt af tiden fra Islands selvstændighed til i dag, mens vi lærer en kvinde at kende, som er en ukuelig overlever, en kyniker med glimt i øjet og et ensomt væsen med en veludviklet sans for det groteske. Oplæseren rammer tonen i romanen rigtigt fint, og det bidrager til, at denne lydbog er en fryd at have med på traveturen, i sofaen og når opvasken skal tages.                                                                                                

- Signe, litteraturformidler 

God lyttelyst!

Tags
Materialer