Dostojevskij fylder 200 år!

11.11.21
Kom i gang med en af de helt store forfattere

Har du også haft Dostojevskij stående på læse-ønskelisten i flere år? Men du er stadig ikke gået i gang. Måske det er i år, du skal springe ud i det!

I år er det 200 år siden, Fjodor Dostojevskij blev født, og derfor fejres den store russer i hele verden. Dostojevskijs værker betegnes ofte som tung filosofisk litteratur, der kan være svær at læse – men sådan behøver det ikke være.

Dostojevskijekspert og lektor i russisk litteratur, Tine Roesen, fortæller til Litteratursiden.dk:

”Hvis man sænker paraderne og går mere uhøjtideligt til forfatteren, vil man opdage, at han skrev konkret og realistisk om mennesker til mennesker. Nutidens læsere kan finde både genkendelse og humor i hans værker.”

Hvorfor læser jeg Dostojevskij

Jeg var 15 år gammel, da jeg blev introduceret for Dostojevskij. Med en serbisk baggrund, og som en del af den ortodokse kirke, har Dostojevskij været en central forfatter i mit liv. Udover at læseren kan spejle sig i værkerne, så har han en undertone af humor, steder hvor man ellers ikke ville forvente det. Selvom hans hovedpersoner ofte er forhutlede, genkender jeg som så mange andre deres sociale angst, paranoia, skyld, skam og præstationsangst.

Læseanbefaling

Har du ikke før læst Dostojevskij, så vil jeg anbefale at begynde med et af ungdomsværkerne som f.eks. debutromanen ”Stakkels Mennesker” eller ”Hvide Nætter”.

”Stakkels Mennesker” fortæller om en tragisk kærlighedshistorie, formet som en brevroman. Det er en prægtig lille perle, der peger hen mod flere temaer, som Dostojevskij senere tager op i sine store romaner. Romanen var standardpensum i russisk i sovjettiden, da det var den første roman, der beskrev de kummerlige forhold, underklassen blev udsat for.

”Hvide Nætter” er en roman, der byder på en blomstrende forelskelse, der måske/måske ikke gengældes. Fortællingen i ”Hvide Nætter” udspiller sig over fire nætter og en dag i Skt. Petersborg. Romanen er skrevet som et mysterium, læseren selv skal løse.
Hvis man gerne vil i gang med Dostojevskij, er dette et godt sted at starte. Man fornemmer potentialet, der senere folder sig ud i f.eks. ”Forbrydelse og Straf”.

Forbrydelse og straf

Det store værk ”Forbrydelse og Straf” er også nogenlunde let at gå til. Historien er hurtigt fortalt. Raskolnikov – ung, student, rodløs, hovmodig og dog plaget af mindreværd, sætter sig i hovedet, at han kan sætte sig ud over al moral. Han myrder en pantelånerske og hendes søster for at bruge dennes penge til at hjælpe de fattige og befri samfundet. Bogen følger hans tanker og handlinger efter forbrydelsen. En fantastisk og rædselsfuld idéroman.

Verdens bedste roman

Hvis du har lyst til at kaste dig over intet mindre end verdens bedste roman, så er det ”Brødrene Karamzov”, du skal læse.
Litteratureksperter og læsere er enige om, at netop den er det bedste, der overhovedet er skrevet.

Bogen rummer masser af handling, og der er drama til den helt store guldmedalje. Persongalleriet og handlingen er forrygende, og dertil kommer Dostojevskijs særlige evne til at have humoren med i alvoren.
Igen er det Dostojevskijs skrivetalent og sprogbehandling, der gør bogen komplet. Det er gribende og smukt. Men ordene er aldrig kun til pynt. De er på arbejde og tjener et formål.

God fornøjelse med et fantastisk spændende forfatterskab.

Materialer