Den svære ungdom anno 2020

Bøger om at være ung skrevet af unge

”Pixie lever stadig” af Sofie Riis Endahl 
”Pixie lever stadig” udkom sidste sommer, modtog flotte 5/6 stjerner fra både Jyllands-Posten og Politiken og blev siden nomineret til Politikens litteraturpris 2021. Romanen skildrer livet i gymnasiet for 12-tals pigen Emma, der i gymnasiet begynder at bryde normerne med sit alterego, Pixie. En roman med klassiske temaer om at være ung såsom usikkerhed, ensomhed, gruppepres, seksualitet og venner. 

Reservér bogen her.

”Du er ikke fucked – du er bare ung: en uperfekt guide til din ungdom” af Julius Mygind  
Er du træt af din familie, dine venner, måske endda din krop? Føler du dig utilstrækkelig, forkert eller talentløs? Så er du heldigvis ikke alene, det er nemlig sådan det kan føles at være ung. Mygind deler i bogen ud af egne erfaringer og fletter dem sammen med forskellige teorier, der formidles letforståeligt og i øjenhøjde. "Du er ikke fucked - du er bare ung" er en tænkevækkende, ærlig og direkte guidebog om at være sin egen bedste ven, om at stå ved hvem man er, og om at alle har deres egne udfordringer at slås med.

Reservér bogen her.

”Institutionaliseret” af Haidar Ansari
Digtsamling. "Institutionaliseret" er en bog om et liv i det lukkede institutionsmiljø, ungdomsfængsler og senere almindelige fængsler. Og så er det historien om en ung dreng, som med en del oplevelser i ærmet og fuld af foragt for fængselsvagterne, skriver digte i sin celle. Bogen er Haidar Ansaris debut og har selvbiografiske træk. 

Reservér bogen her.

”Den yngste” af Fatima Daas
Fatima Daas udforsker i sin medieomtalte debutroman sine indbyrdes modstridende identiteter som lesbisk muslimsk kvinde med indvandrerbaggrund. Gennem små erindringsfragmenter skrevet i en gentagende, rytmisk stil lærer vi den unge Fatima at kende. Hun fortæller om at vokse op som yngste datter i en traditionel indvandrerfamilie, om oplevelser af racisme i et patriarkalsk og islamofobisk samfund, om at springe ud som lesbisk, når man er troende muslim. "'Den yngste' er en syngende smuk debut om skam og forelskelse, tro og sammensatte identiteter." Sådan skrev Politiken og kvitterede med 5/6 hjerter.

Reservér bogen her.

”Autopilot” Guðrún Brjánsdóttir
Den unge islandske kvinde falder i søvn hos en veninde efter en fugtig aften. Hun vågner ved, at nogen rører ved hende, og det er ikke rart. Det bliver til en meget ubehagelig oplevelse, og den kommer til at følge hende i den kommende tid. Bogen omhandler spørgsmål som, hvad der sker i en ung kvinde efter et overgreb. Hvem kan man tale med? Er man hysterisk, eller er det faktisk en voldtægt? Romanen er en beskrivelse af kvindens udvikling og de følelser og problemer, der følger efter overgrebet.

Bogen findes her som e-bog eller lydbog.

”Ungeenheden” af Fine Gråbøl
”(…) En nænsom, bevægende og usentimental skildring af livet blandt seks helt unge på et socialpsykiatrisk bosted i København. Bogen fortjener i særdeleshed at blive læst,” skriver anmelder Anne Lindhardt i ”Ugeskrift for læger” og kvitterede med 5/5 stjerner. Fine Gråbøl vandt BogForums Debutantpris 2021 for ”Ungeenheden”.

Reservér bogen her.
 

Materialer