Den forbudte tegneserie

10.02.22
Louise har set nærmere på censureringen af Art Spiegelmans "Maus"

For nylig blev den Pulitzer-vindende grafiske roman Maus forbudt i historieundervisningen i et skoledistrikt i Tennessee, USA. Det er ikke første gang, at historiske anerkendte værker bliver forbudt, så hvorfor er det vigtigt at fokusere på?

Art Spiegelman fortæller historien om hans forældre, som var polske jøder under 2. verdenskrig, og sit eget forhold til faren og det gør han helt unikt i tegneserieform. I Maus bliver jøderne tegnet som mus, nazisterne som katte og polakkerne som grise. Symbolikken er tydelig i fortolkningen af de forskellige etniciteter -  jøderne blev set som skadedyr, der var nazisternes bytte. Visualiseringen er stærk og ubehagelig og Maus bidrager til at fortælle en vigtig del af verdenshistorien.

Skolebestyrelsen i Tennessee argumenterede imod tegneserien bl.a. pga. brugen af bandeord og nøgenhed, men noget de lagde særligt vægt på var, at bogen viste mord og selvmord. De udtalte:

"Vi behøver ikke at vise eller i nogen grad promovere det her. Det viser folk der bliver hængt, det viser børn der bliver dræbt, hvorfor promoverer uddannelsessystemet denne slags ting? Det er ikke klogt eller sundt."

Bogen skildrer reel historie og virkelige hændelser - er det at promovere Holocaust at vise hvad der skete?

I Tennessee stemte de for at forbyde Maus d. 10. januar i år. I Danmark d. 25. januar fremførte regeringen en handlingsplan, der skal forhindre jødehad og udbredelse af antisemitisme, bland andet ved at gøre Holocaust til obligatorisk undervisning, og jeg vil bestemt anbefale Maus til alle lærere der står over for det.

Jeg vil anbefale Maus til alle, både som et vigtigt historisk værk og som et vigtigt litterært værk. Vi har indkøbt Maus, som én af Bibliotekets Udvalgte, så der er nok til alle!

Materialer