Stjernehimmel i baggrunden med teksten bøger med mange stjerner i forgrunden

Bøger med mange stjerner

Af Anonym (ikke efterprøvet)
28.05.19
Her præsenteres nogle af de nyeste bøger, der er blevet beriget med masser af stjerner af anmelderne

I en skov af sumak af Klas Östergren

Et råt og velskrevet samfundsportræt, der skildrer sommeren 1970 i Stockholm. En sommer i Vietnamkrigens skygge. USA har udvidet Vietnamkrigen med invasionen af Cambodia, Beatles er opløst. I Stockholm går Kenneth på en overfyldt skole med et dårligt ry, og en dag starter en ny elev med usædvanlig selvtillid og glatte sko. Kenneth bliver ven med den mærkelige Dan og hans søster Hellen, som bor i et stort hus på grænsen til en skov af træer, som Kenneth aldrig har set før. Sumak, med blade der ligner marihuana. Som viser sig at vokse i skyggen af sumakkens blade. I skoven findes en hytte og da sommerferien begynder, ligger de alle tre indsvøbte i grønt og røg. Idyllisk, men skrøbeligt, for omverdenen kræver deres opmærksomhed. Krigen, som foregår langt væk, påvirker alle direkte eller indirekte. De tre i sumakskoven må tage stilling og træffe et valg, der får alvorlige konsekvenser.

” Ironien er tommetyk, når Östergren lader Kenneth Janssons alkoholiske naboer banke hinanden halvt ihjel til tonerne af Paul McCartneys sødladne "Yesterday", der kører på repeat. Kenneths mor, en stilfærdig syerske, synes, at man bør gøre noget - og sender sønnen ind efter en kop havregryn. Det stopper larmen for en tid.”

5/6 Jyllands-Posten

 

Ophav af Eva Tind

18-årige Sui flytter hjemmefra, hvilket sender hendes far Kai, der har opfostret hende alene, ud i en livskrise. Kais koreanske far forlod ham, da han var barn, og han identificerer sig derfor ikke med sine koreanske rødder og beslutter sig for at rejse til et alternativt samfund i Indien. Sui kører til Sverige for at besøge sin 70-årige verdenskendte mor. De har ikke set hinanden, siden Sui var 7 og Miriam vendte civilisationen ryggen. Miriam ender efter en verdenskarriere, der muligvis har omfattet et mord på hendes stenrige kunstsamler af en japansk mand, med at opbygge sit eget paradis dybt i de svenske skove. Efter et uforløst møde rejser Sui videre for at opsøge sin koreanske bedstefar og ender på den sydkoreanske ø Marado i et lille matriarkat, der lever af at dykke efter perler. Ophav er en hverdagsodyssé om en familie på tre, der skilles og rejser ud i verden for at finde fred med sig selv og med hinanden. En eventyrlig fortælling om den kærlighed og smerte, der adskiller, men også knytter en familie sammen, om følelsen af hjemløshed og jagten på et meningsfuldt liv. Datteren Sui skal navigere i en længsel både efter sit mødrene og sit koreanske ophav, alt mens hun løber skrigende bort fra sit åbne kæresteforhold, udvikler en svulst i maven og arbejder med sin egen kunst som forfatter. At være ensom, at blive forladt og selv at forlade, det er grundtemaet i Eva Tinds raffinerede, intelligente, elegante roman.

”Eva Tind har et overskud af humor, frækhed, varme, overblik og modent forfatterskab, som sætter hende i stand til at synge om det hele som en anden sirene med vand mellem gællerne. Eva Tind formår at folde det hele ud tindrende klart, ligesom hun klarer at skrive en meget globaliseret roman, der samtidig er inderligt tæt på det danske sprog, som undersøges ord for ord: »Sang«, »Korsang«, »Sten«, »Superkontinent«, »Natur«. Suis noter er fascinerende lingvistik.”

5/6 – Politiken
 

Fugle i munden af Samanta Schweblin

En novellesamling med surrealistiske historier om dagligdags hændelser, der tager en uventet og absurd drejning, som f.eks. en graviditet, der vokser baglæns eller togrejsende, der venter i ugevis på enten at komme af eller på toget. Det er fortællinger, som med humor og suggestiv kraft bevæger sig på grænsen mellem realisme, gys og magisk realisme. En bog, der udvider feltet for, hvad litteraturen kan, og som i samme hug undersøger relationer mellem mennesker og mellem mennesker og natur.

”Både lighederne, den gotiske (og den fantastiske og den absurde) litteraturs evne til at lyde ens, og den omstændighed, at de samme tekster afgjort har noget særligt schweblinsk. Der er noget genkommende i teksternes opbygning, i den henkastede realistiske sprogtone og i det pludselige - gotiske - omslag i handlingen, der som et lyn fra den upåfaldende stils blå himmel vender det hele på hovedet.”

Information.

 

Se på os nu af Geir Gulliksen

”Se på os nu” er en undersøgelse af vores moderne kærlighedsrelationer med en skildring af, hvordan forelskelse og utroskab raserer et forhold og en familie. I ”Se på os nu” møder vi 50-årige Hans, der har været gift med Ingunn i 14 år. Til et bryllup havner han ved siden af den meget yngre Harriet, som er nybagt mor, og som han modstræbende, men desto mere heftigt får en lidenskabelig affære med. Romanen er en indgående skildring af alle de følelser, kræfter og konsekvenser, denne affære sætter i spil.

”Der er mange spørgsmål, men »Se på os nu« svarer ikke, men iagttager i stedet sine hovedpersoner med kærlighed, diskret humor og overbærenhed, og slutningen er helt åben, og det er helt på sin plads. Livet er i den grad uforudsigeligt, så længe det varer, velfærdsstat eller ej, og måske skal man bare leve med sit livs fortælling, som den nu engang er, i al dens ufuldkommenhed? Heller ikke det giver Geir Gulliksen noget klart svar på, men han gør det flossede fængende, det bizarre underholdende og det banale mere end almindeligt vedkommende.”

5/6 – Berlingske

 

Serotonin af Michel Houellebecq

Michel Houellebecq fortæller i "Serotonin" en skarp samfundskritisk historie om en midaldrende mands totale opløsning, og hans betragtninger af det moderne menneskes moralske og åndelige forfald.

Den 46-årige Florent Claude Labrouste er agronom og arbejder for Landbrugsministeriet. Privat deler han sin dyre pariserlejlighed med sin japanske og yngre kæreste Yuzu. Men Florent Claud trives ikke. Han er træt af alt – sit job, sin kæreste og han leger med tanken om at slå hende ihjel. Han ønsker at forsvinde. En dag gør han noget ved tanken, og forlader alt for at forsvinde væk på rygevenlige hotelværelser i Paris. Herfra begynder han en rejse ud i Frankrig, hvor han møder et land ruineret af EU og den stigende globalisering. Florent Claude holdes kun op af cigaretter, alkohol, antidepressiver og et oprigtigt håb om at genfinde lykke med ekskæresten Camille.https://pxl.host/jvngxozhuhpwq35c3e.png

”Tab, skuffelse, tomhed, opgivelse er igen udgangspunktet, som det var i "Underkastelse", romanen, som gjorde Houellebecq berømt også herhjemme, (…) Florent-Claude Labrouste er som alle Houellebecqs alter egoer nok så meget et billede på selve Frankrigs tilstand. (…) Houellebecq er Le Monstre Sacré i fransk litteratur, og han hvæser, syder og sprutter som et rigtigt uhyre, hvad skal han ellers gøre, hans kritik fører ingen steder hen. Men selv ikke han kan finde rigtig ro i den absolutte nihilisme, tror jeg. Han græder indeni, som så mange andre europæere, hver på sit sted.”

5/6 – Jyllands-posten

 

Trampolin af Henning Mortensen

Runes far dør i en trafikulykke tidligt i drengens liv. Vi følger Rune fra denne tragiske begyndelse til tiden omkring hans konfirmation. Runes mor, advokat Asta Filtenborg, reagerer ved gennemført alkoholmisbrug. Nætterne bliver Runes mulighed for at kæmpe mod sin ensomhed i den provinsby, hvor han bor. Han drages en overgang mod det kriminelle via et ambivalent forhold til Inga. Men det er Anita med tandbøjlen og kærligt lysende øjne, som Rune er forgabt i, der redder ham ud af hans elendighed. Mange bipersoner danner et kor omkring hans liv. Vigtig er her Johannes Kramer, ansat i Asta Filtenborgs firma. Han forsøger at blive stedfortrædende far for Rune. Det er imidlertid trampolinen, der fra den tidlige begyndelse inspirerer Rune til at udføre de nødvendige fysiske og åndelige afsæt for at slippe ud af det snærende liv og ind i kærlighedens rum.

https://pxl.host/jvnhgsiceq19ujbx7m8.png”Henning Mortensens løsslupne og veloplagte roman " Trampolin" rummer så meget, at det kan være svært uden videre at få hold på det hele. Men i slutningen samler alt sig i et gennemslagskraftigt tema, som det er en glæde at forlade historien i selskab med: livsbekræftelse.”

4/6 – kristeligt dagblad.

 

Gilgamesh oversat af Sophus Helle og Morten Søndergaard

4000 år efter at man i oldtidens Irak fortalte de første historier om kong Gilgamesh – helten, der jagede evigt liv – lever hans fortælling stadig videre. Det babylonske epos er et enestående eksempel på, at en fortælling kan brænde sig gennem tiden og forblive aktuel på tværs af årtusinder. Gilgamesh - hvis forfatter er ukendt - er et af verdenslitteraturens ældste hovedværker, og i dag bliver man stadig rørt af de oldgamle følelser, som eposset skildrer med poetisk præcision: kærlighed og sorg, rastløshed og dødsangst, venskab og vildskab. Fortællingen om Gilgamesh foreligger nu i en ny dansk udgave, oversat direkte fra den akkadiske original af digteren Morten Søndergaard og hans søn, Sophus Helle, ph.d.-stipendiat i Litteraturhistorie med en kandidatgrad i Assyriologi og med en særlig ekspertise i babylonsk litteratur herunder en stor forkærlighed for netop Gilgamesh. Tilsammen har de pustet nyt liv i den udødelige fortælling.

”Unge Sophus, assyriologen, læser kileskrift frit fra lertavlerne, og Morten, digteren, behersker dansk som få i sin generation. At disse to mestre, søn og far, nu bringer 'Gilgamesh' ind i Danmark anno 2019, hører til de mirakler, som gør livet værd at leve.”

6/6 - Politiken

Materialer