Årets bedste tegneserier og graphic novels
Årets bedste tegneserier og graphic novels

2020s bedste tegneserier og graphic novels!

06.01.21
2020 har ikke været godt for meget, men vi har dog fået en sand perlerække af fantastiske udgivelser fra både ind- og udland. Jeg har udvalgt min personlige top 4, der byder på alt fra royale affærer til konspirationsteorier og mænds følelsesliv. Læs med her:

Dronningen

1. Dronningen af Karoline Stjernfelt

Andel del af den imponerende tegneserietrilogi I morgen bliver bedre om historiens mest celebre ménage à trois: Christian d. 7, Caroline Mathilde og livlægen Struensee. Som titlen indikerer, har Dronningen fokus på Caroline Mathilde og vi følger hendes fodspor gennem Danmarkshistoriens vel nok mest dramatiske kærlighedshistorie.

Det er vildt imponerede, at Stjernfelt som relativ ung og ubeskrevet tegnEserieskaber kaster sig over et mammutprojekt som dette. At det tog 5 år af færdiggøre Dronningen, fortæller også noget om værkets omfang. Men det har været hele ventetiden værd, for det er en helt fantastisk tegneserie, der er kommet ud af det – måske én af de bedste danske tegneserier nogensinde.

Stjernfelt har en sirlig og detaljerig tegnestil og hun er eminent til portrættere menneskelig følelser og udtryk. Fortælling og manuskrift er skruet godt sammen og man kan mærke, at hun har gjort sit historiske forarbejde.

Dronningen modtog overvældende positive anmeldelser, da den udkom. Information skrev bl.a.: ”Karoline Stjernfelts trilogi er godt på vej til at blive et folkeligt og episk storværk”.

Sabrina

2. Sabrina af Nick Drnasos

Nick Drnasos samfundskritiske graphic novel Sabrina tager udgangspunkt i det uforklarlige mord på den unge titelperson og en drabsvideo, der efterfølgende deles på livet løs.

Her behandles højaktuelle emner som fake news, terror og konspirationsteorier, samt hvilke menneskelige konsekvenser det afstedkommer i den virkelige verden.

Som læser skal du selv tage stilling til, hvad der er sandt eller falsk: vælger du at tro på konspirationsteoretikernes bekvemmelige forklaringer eller virkelighedens ubarmhjertige tilfældigheder?

Den simple og stilistiske tegnestil bidrager til en fornemmelse af fremmedgjorthed og uhygge, som klæder fortællingen godt.

Sabrina er den første tegneserie nogensinde, der er blevet nomineret til den prestigefulde Booker Prize - og det synes jeg, er helt fortjent, da den præcist og uden dikkedarer retter et spotlys mod vores samtids mørkeste hjørner.

Noget frygteligt er altid lige ved at ske

3. Noget frygteligt er altid lige ved at ske af Lars Kramhøft

Vi følger en ung mand, der lige er flyttet hjemmefra og startet på sit drømmestudie. Udadtil virker alting rigtigt, men han er ensom. Han forsøger sig forgæves med pigerne, familien forstår ham ikke og hans medstuderende går kun op i karriere og netværk.

Han føler ikke, at samfundet accepterer en mandetype som ham og begynder derfor at læse selvhjælpsbøger og gå til coach. Lige lidt hjælper det og han ender vred og desillusioneret. Snart sniger angsten og depressionen sig ind...

Noget frygteligt er altid lige ved at ske sætter spot på mandens rolle i det moderne samfund. Den viser hvor ødelæggende vores forældede mandeideal er: En ”rigtig mand” klarer sig selv, holder følelserne inde og facaden oppe. Men hvad gør man(d) så, når alt er en fiasko og livet ikke er til at leve mere?

Lars Kramhøft er en fabelagtig fortæller/tegner og behandler her et emne, som mange kan relatere til, men som sjældent bliver talt om. 

Min nat med dig

4. Min nat med dig af Thomas Lagermand Lundme og Fred Tornager

En dybfølt og sanselig graphic novel om to unge mænd, der mødes i et vinterklædt København.

Vi møder unge Mads, der er trækkerdreng i 80'ernes København. Han fryser hele tiden. En aften møder han tilfældigt den jævnaldrende Janus, der elsker Michael Strunge og vil være digter.

De udvikler et særligt venskab - de går rundt i København, taler om livet og laver engle i sneen. Selvom det er koldt, opstår der varme følelser i dem begge to.

Mads og Janus har vidt forskellige liv og forudsætninger, men de søger begge en kærlighed og et tilhørsforhold, de endnu ikke kan sætte ord på.

Lagermand Lundme har ramt en meget fin ømhed i dialogen og Tornager iscenesætter diskret kulden og varmen med blå og pink nuancer.

Titlerne findes desværre ikke digitalt, men du kan kan skrive dem på din huskeliste og få fingrene i dem, når vi åbner for udlån igen. 

- Sarah. 

Materialer