Vi fejrer Mændenes Internationale Dag 2023

18.11.23
Søndag den 19. november er det Mændenes Internationale Dag, og det skal selvfølgelig fejres.

Dagen er en oplagt lejlighed til at reflektere over, hvordan mænd og maskulinitet er blevet skildret og udforsket gennem tiden, både i litteraturen og på det store lærred.

Manden på Skrift
Litteraturen har altid undersøgt komplekse aspekter af den menneskelige tilstand, og maskulinitet er ingen undtagelse.

Forfattere som Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald har i deres værker Den gamle mand og havet og Den store Gatsby eksperimenteret med maskuline idealer og konflikter, og begge giver et dybt indblik i mandens indre kampe og triumfer.
I Erlend Loes roman Doppler møder vi en mand i den moderne verden. Gennem hovedpersonen Dopplers rejse fra at være en konventionel mand til at udforske alternative livsvalg udfordres traditionelle opfattelser af maskulinitet.
Et skelsættende værk er også James Baldwins Giovanni's Værelse, der udforsker manderollen gennem hovedpersonen Davids rejse mod selvopdagelse og accept. Romanen udfordrer traditionelle normer og spørger, hvordan samfundets forventninger påvirker en mands forståelse af sin egen identitet.

Faglitteraturen bidrager også til at nuancere vores forståelse af manden.
Et aktuelt værk er den sjove og satiriske Mandsforræder af Sebastian Lynggaard, hvori han sætter sig for at undersøge og diskutere, hvorfor mænd reagerer voldsomt og personligt?
Eller den kontroversielle 12 Leveregler til Livet af Jordan B. Peterson. Den tilbyder en filosofisk tilgang til selvudvikling, der ikke kun er relevant for mænd, men for alle.

Manden på Film
Det store lærred er også en kraftfuld fortællingsform til at beskrive manden og hans mange facetter.

Den hjerteskærende Manchester by the Sea er et pragteksemplar på en film, der belyser de dybe følelsesmæssige udfordringer, som mænd kan stå overfor, og hvordan de vælger at tackle dem.
Den fantastiske The Father viser, hvad der sker for selvopfattelsen i den tredje alder, hvor demensen har vist sit grimme ansigt. Filmen viser, hvordan en mand reagerer, når han ikke længere kan stole på hans egne tanker og erindringer.
Og endelig den betagende A Single Man af Tom Ford (eller det smukke romanforlæg Ene mand af Christopher Isherwood), hvor hovedpersonen George Falconer søger mening efter tabet af sin partner. Filmen bryder med konventionelle opfattelser af styrke og viser, hvordan mænd kan opleve ensomhed og sorg. 

Alle de nævnte værker tilbyder dybdegående indsigt i mænds indre kampe og udfordrer traditionelle opfattelser af maskulinitet.
Mændenes Internationale Dag er ikke kun en fejring, men også en opfordring til refleksion. 

Husk at vi på biblioteket har en Hemingway Club - et aktivt, socialt fællesskab for mænd over 60, der mødes hver 2. mandag. Læs mere om HER

Materialer