Turen går til... Norge!

28.04.20
Tag med til det naturskønne Norge

Er din rejselyst også lige ved eksplodere inden i dig, så tag med mig til det naturskønne Norge, om ikke andet på en lille rejse rundt i det litterære norske landskab.  

Agnes Ravatn: Fugletribunalet

Et psykologisk drama om skyld, skam og soning. Allis, en kvinde midt i livet, bliver ansat som hushjælp hos Sigurd Bagge, der bor i et afsidesliggende hus ved havet, og her skal hun sørge for tre måltider om dagen til Sigurd, hvis kone er bortrejst for tiden. Det er tydeligt, at Allis har mere bagage at slæbe på end sin kuffert, og vi fornemmer også hurtigt, at Sigurd har sit at slås med. 
Romanen er virkelig spændende og barsk, og særligt fuglene fra bogens titel spiller en væsentlig rolle, lidt ligesom i Hitchcocks ”Fuglene”, og derudover har den nordiske mytologi en stor plads i fortællingen. 
Der er intens uhygge og overraskende drejninger i historien, og som et løg piller vi stille og roligt lag for lag af for at komme ind til kernen. 
Bogen finder du på eReolen, og den får mine varmeste anbefalinger, hvis du vil med ud i Norges vilde, barske natur og med ind i sindets dybeste kroge. 

Vigdis Hjorth: Henrik

Vigdís Hjorth har genskrevet Ibsens skuespil "Hedda Gabler" aldeles fremragende. Hovedpersonen har skiftet køn og er blevet til Henrik, og vi befinder os i nutiden. 
Henrik er opvokset i et velhaverhjem som søn af en skibsreder, men er gået bankerot pga. fejlslagne aktieforretninger. Han har, af økonomiske årsager, giftet sig med sin arbejdsgivers datter Elsa, som hurtigt er blevet gravid og går rundt i det nymalede hus i al sin enfoldighed og strutter. 
Henrik er led og ked af sit liv, kan hverken fordrage hustru eller svigerfamilie, og er ved at blive kvalt i småborgerlighed og trivialitet på sin arbejdsplads. Henrik føler sig indespærret i sit ægteskab, og trives ikke i sin bås som hengiven ægtemand. Han er så ulykkelig og utilfreds, men magter ikke at ændre på sin situation, trods det faktum at en ungdomskæreste dukker op og vækker hans følelser til live. 
Til trods for det noget dystre emne, så er fortællingen både sjov og absurd, for Vigdis Hjorths pen er både spiddende og sarkastisk. Bogen findes på eReolen, så du har også mulighed for at føle omklamringen og håbløsheden, når denne kendte norske forfatter slår sig løs.

Jo Nesbø: Midnatssol

Norges ukronede krimikonge har begået en anderledes thriller om den sympatiske lejemorder, der er på flugt, og som gemmer sig i det aller nordligste Norge. Han er på flugt fra mafiaen i Oslo, fordi hans job er at skyde folk, men det er lige netop det, han ikke kan – og det er hans chef, Fiskeren, ret utilfreds med, og desuden mistænkes vores ”helt” for at havde snydt og stjålet fra Fiskeren. 
Jeg blev betaget af den tænksomme lejemorder og hans dybe livssmerte og eget had, der takket være sit misbrug og sit store hjerte, nu må søge skjul i den lille by, der er fyldt med samiske skikke og stærk kristendom. Heldigvis møder han en kvik 10-årig dreng og dennes mor, der forsøger at hjælpe ham.
Nesbøs krimi er både spændende og melankolsk, men den er også en smuk kærlighedshistorie, så kom med mig til Nordnorge og se midnatssolen skinne over det barske landskab. Bogen er en selvstændig efterfølger af ”Blod på sneen” – og begge bøger kan læses på eReolen.  

Tags
Materialer