Seks gode bøger om fædre og faderskab

04.06.22
I anledning af fars dag

Gudfader i skuret:
”Gud taler ud” af Jens Blendstrup
Jens Blendstrups far går under navnet Gud. Han er stor i slaget og bevidst om sin egen guddommelighed, men han er også alkoholiseret, sårende og farlig i de små børns øjne. Bag alle bogens skøre og sjove anekdoter gemmer der sig en mand, som ikke er god til følelser og selvindsigt, men som heldigvis har børn, der kan se i gennem det og nærer stor kærlighed til det idiotiske og fejlbarlige menneske, som Gud er. 

Far til flere: 
”Om foråret” af Karl Ove Knausgård
Om foråret er en essayistisk bog om livet i en familie, som Knausgård skriver til sin nyfødte datter. Det handler om at være far til en større børneflok, om spaghetti-splat på gulvet, om små skinnende øjeblikke af lykke, om ansvaret der tynger, om bekymringer, om at høre sammen og falde fra hinanden midt i det hele. Om at finde de små betydningsfulde begivenheder, der gør det hele værd at leve og kæmpe for. 

Kunstnerfar: 
”De urolige” af Linn Ullmann
Forfatteren Linn Ullmann er datter af den store svenske filminstruktør Ingmar Bergman og den tilsvarende store norske skuespiller Liv Ullmann. Romanen er en sansemættet og kærlig beretning om en kunstnerfar, som er gådefuld og fascinerende, men også hård og distanceret. Kunsten er et livsvilkår for forældrene og bliver det også senere for barnet, og den skaber en sitrende uro i livet, som både indeholder overrumplende skønhed og stor smerte.

Mindet om far: 
”Min fars dagbog” af Jiro Taniguchi
I denne smukke graphic novel tager den hårdtarbejdende forretningsmand Yoichi tilbage til sin hjemby efter nyheden om sin fars død. Barndommen var præget af forældrenes skilsmisse og savnet efter moren, som rejste væk. Yoichi har gennem sine minder skabt en lidt fastlåst fortælling om faren, som var et menneske, han aldrig rigtig har forstået. Alt det ændrer sig, mens Yoichi taler med sin søster og onkel før det sidste farvel.

Fraværende far: 
”En vej ud af tågen” af Kristian Leth
Kristian Leth, som er søn af forfatter og filmskaber Jørgen Leth, skildrer konsekvenserne af en fraværende far fra barnets perspektiv. Det er et eftertænksomt, personligt og rørende opgør med en generation af fraværende fædre og samtidig viser den tydeligt, hvor stort et spring den nye generation af mænd, som Kristian Leth selv tilhører, har taget i udviklingen af den moderne faderrolle.

Far i (midtvejs)krise:
”Doppler” af Erlend Loe
Andreas Doppler lever et helt almindeligt liv med job, kone og tre børn, indtil han en dag tager et styrt på cykel i skoven, hvor livets skrøbelighed for alvor går op for ham. Andreas pakker sine ting og flytter ud i skoven, hvor han adopterer en elg og funderer over samfundet, livet, kærligheden og ikke mindst faderskab. En skøn, klog, humoristisk bog om en far i krise. 
 

Tags
Materialer