I anledning af World AIDS Day

Den 1. december markeres World Aids Day hvert år over hele verden, også i Danmark.

Dagen har til formål at mindes dem, vi har mistet, og samtidig vise støtte til dem, der stadig bliver smittet og lever med hiv-smitte.
I anledning af dagen har vi samlet en række virkelig gode materialer, hvor både den lille og den store fortælling giver et indblik i epidemiens katastrofale konsekvenser.

Da smitten kom til Sverige
Den både morsomme, tragiske og vedkommende romantrilogi "Tør aldrig tårer bort uden handsker", handler om en gruppe homoseksuelle venner i 1980’ernes Stockholm. Gennem tre bind fortæller den om de konsekvenser ”bøssepesten”, som aids blev kaldt, har på vennerne, deres familier og samfundet omkring.
Tv-serien af samme navn er ufortjent ret overset i Danmark, modsat i hjemlandet Sverige, hvor den er en af de mest sete. Se dette rørende og varme portræt af en generation, der bogstaveligt talt kæmper for livet.  

Protest og oprør
Du burde også se disse to fantastiske film, der på hver deres måde viser, at i kampen mod aids, er modstanderen ofte en helt anden end selve sygdommen..    
Den gribende og prisvindende "120 slag i sekundet" forgår i 90’ernes Paris og følger en flok demonstranter og venner, der med lige dele livsglæde og frustration, forsøger at få myndighederne til at reagere og tage ansvar for de mange dødsfald, epidemien fortsat medfører.  
Vi kan også kun anbefale "Dallas Buyers Club", der modtog tre Oscarstatuetter til blandt andre de storspillende Matthew McConaughey og Jared Leto. Filmen fortæller den autentiske historie om den heteroseksuelle Ron der i 1985 får konstateret hiv i udbrud, og hans kamp mod medicinalindustriens griskhed.

De danske fortællinger
Kim Schumacher døde af aids som kun 40-årig i 1990. I biografien "Dem jeg elsker, elsker jeg: Kim Schumachers mange liv", fortælles en nostalgisk og vild rejse, hvor du kommer med bag de hurtige monologer, og oplever, at 80’ernes neonfarver dækker over et liv med store op- og nedture, hvor aids-krisen lurer i baggrunden.
Musiker og sangskriver Thomas Buttenschøn står bag selvbiografien "I begyndelsen var døden". Fra fødslen blev Thomas smittet med hiv, og begge hans forældre døde, inden han blev ti år. En fortælling om musik og kærlighed og om altid at have døden med på sidelinjen.

Skrevet af Jakob Bach Nyborg
 

Materialer