Manden i en foranderlig verden

24.02.23
Filmstriben bugner lige nu af film, der skildrer en mangfoldighed af manderoller

Hvad er en rigtig mand? Og er det overhovedet et relevant begreb at anvende? Alle er jo rigtige i sin egen ret. 

Den stereotype fremstilling af ”den rigtige mand” bliver ofte billedet af en patriark eller en alfahan. Den rigtige mand er ofte fremstillet som en god far, der forsøger for sine børn, og så er han gerne en lidt mut træmand, som er rigtig god til at bruge sine hænder. 

Udvikling og ikke afvikling 
Sandheden er at en mand jo bare er et menneske i verden – med alt hvad det indebærer. Ligesom andre mennesker, kan man som mand måske synes, at forandringer er svære. Men de forandringer der sker i kønsopfattelsen i samfundet, betyder ikke at manden er under afvikling – måske er han bare under udvikling. 

I et langt mandeliv oplever vi ofte forandringer i overgange: fra dreng til mand, fra sund til sygdomsramt eller ved at gå fra et fuldtidsjob, som definerede én, til livet som pensionist. Det kan være svært pludselig at opleve, at dét man før var den bedste og mest kompetente til, nu ikke længere er efterspurgt. Så bliver det sværere og sværere at føle sig relevant og nyttig - ja, det bliver i det hele taget svært at følge med i udviklingen. Det kræver et helt særligt blik på én selv og på verden, at opdage nye sider af sig selv og få øje på de ting, man kan bidrage med. Det stiller krav til os alle sammen, men det er ikke umuligt!


Fantastisk film om og med mænd
Vi har samlet en perlerække af fantastiske film fra Filmstriben som alle på fineste vis fortæller, hvordan mandekarakteren reagerer på forandring i livet, og hvordan han handler i en ny og ukendt virkelighed.

Se fx den hjerteskærende og sørgmuntre Jeg, Daniel Blake af socialrealismens mesterinstruktør Ken Loach, hvor karakteren Daniel tager livtag med det absurd bureaukratiske system, man møder som arbejdsløs senior i England. 

De danske film De frivillige og Mandskoret, viser hvordan nye venskaber og fællesskaber opstår i uventede situationer - den ene af lyst, og den anden af nød. 

Overgangen fra dreng til mand og den omdiskuterede faderfigurs tilstedeværelse og fravær er temaet i den blændende film Moonlight.
Mens det i de meget smukke A single man og Supernova handler om at miste kærligheden og finde sig tilrette i livets efterår. 
Det samme emne omkranser den mere muntre franske film På kanten af livet, som på fineste vis viser hvor stærkt, og fuld af kærlighed, et venskab mellem mænd kan være.  

Så ja, manden er meget mere end en stereotyp – han er helt sin egen! Og han skal nok finde sin vej, når forandringens vinde blæser. 

God streaming-lyst! 

Materialer