Håndarbejde til kvindernes kampdag.

På fredag d. 8. marts er det kvindernes internationale kampdag. Læs med her om, hvordan du kan bruge håndarbejde til at markere dagen.

Kan håndarbejde og feminisme forenes? Så også i den grad! Vi har fundet nogle gode kreabøger frem, der på hver sin måde er med til at markere kvindernes kampdag:

Hæklede Ikoniske Kvinder af Carla Mitrani: 
Carla har lavet en super fin bog med opskrifter på 15 kvinder, der har været med til at forandre verden. Det er super simple opskrifter med billedvejledninger, som er lette at følge. Pernille har bl.a. lavet Ruth Bader Ginsburg. Men der er alt fra Gretha Thunberg, til Malala Yousafzai til Serena Williams. Til hver kvinde er der skrevet, hvorfor netop hun er med i bogen. 

Feministisk kreabog af Sabine Lemire og Louise Gram:
Når man taler feminisme og krea er denne bog ikke til at komme udenom. Her har Sabine og Louise samlet projekter fra både strik, hækling, broderi og syning. Alt med et feministisk tema. Du kan b.la. strikke et kvindetegnsbogmærke, hækle en Nudini, sy en muslingpung eller brodere nøgne damer. Den ikoniske pussyhat er også at finde. En sjov bog med stærke feministiske projekter. 

Strik og Strik 2 af Lærke Bagger:
Lærke Bagger er et kæmpe ikon inden for strik, og særligt det lidt skæve og fandenivoldske af slagsen. Hun går ind for at binde knuder, bruge rester og strikke på mod. 
Derudover er hendes strikkebøger mere end bare opskrifter, og de handler i den grad også om at følge sin mavefornemmelse, gå egne vege og ikke være for perfekt. 
Derfor er hendes bøger også stærke kandidater, hvis man skal strikke til kvindernes kampdag og vil manifestere sin egen frihed i sit håndarbejde. 

Mens vi Strikker af Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch:
Mens vi strikker er en bog skrevet af trioen fra Podcastprogrammet ”Men vi strikker”. Den er en bog om de tre kvinders forhold til hinanden, strik, deres kroppe og alder, og er derfor et fint sidste bud på en feministisk strikkebog. 
De har lidt historie om strik med, og har også fine fortællinger om, hvad der egentlig sker, når kvinder mødes over håndarbejdet. Samtidigt taler de om at tilpasse sit tøj ens krop frem for modsat. I denne bog kan du strikke en bikini, en pink ladies jakke eller et par hipsterbukser bland mange andre projekter.

Egentlig handler krea jo rigtigt meget kroppen og tøjet der skal tilpasses kroppen med kærlige råd til ekstra udtagninger, tilretninger på snitmønsteret eller et alternativt materiale. Når vi skaber selv kan vi netop tilpasse tøjet vores kroppe, hvad vi kan lide og hvordan vi har det mest komfortabelt, og dermed kan man næsten sige, at de fleste kreabøger på en eller anden måde kan bruges til at fejre kvindernes kampdag. Så fat pindene, nålen eller symaskinen og skab dit bedste kampdagsprojekt! 
 

Materialer