bog

En krimi, en bestseller og en fantastisk Graphic Novel

Litteraturformidler Cecilies sommerlæsning

Selvom vejret kunne tyde på efterår, så ER det sommer, og det betyder sommerferie og sommerlæsning. Min sommerlæsning har været en blandet landhandel, men spændende bøger alle som en.

”Pigen under jorden” af Ruth Galloway
Kort før sommerferiestart havde jeg lyst til en lettilgængelig (og ikke alt for blodig) krimi. Jeg havde længe hørt godt om britiske Elly Griffiths, så jeg fik lånt den første bog i serien om arkæologen Ruth Galloway, der bliver involveret i politiets arbejde med to små pigers forsvinden. Jeg kunne fint identificere mig med den lettere overvægtige kvinde i sluttrediverne, og det viste sig at være lige en krimi for mig – ikke for blodig, ikke for langtrukken og ikke så let at gennemskue (for mig i hvert fald). Jeg giver den 4/6 stjerner.  

”Min mørke Vanessa” af Kate Elizabeth Russell
En af forårets mest hypede udenlandske bøger har uden tvivl været ”Min mørke Vanessa”, og jeg indrømmer blankt, at al den hype vakte min nysgerrighed. Hypen skyldes bl.a., at bogen handler om noget så kontroversielt som forholdet mellem den 42-årige lærer Jacob og hans kun 15-årige elev Vanessa, og den er følgelig blevet kaldt ”en bog til tiden” i kølvandet på #MeToo. I den optik er det en vigtig bog, da den – efter min mening – lykkedes med at skildre de mekanismer, der kan gøre sig gældende, når en ældre person ”groomer” en betydeligt yngre for derefter at udnytte sidstnævnte. 4/6 stjerner til ”Min mørke Vanessa”.

”Heimat: et tysk familiealbum” af Nora Krug 
”Nora Krug har lavet et usædvanligt og i al stilfærdighed dybt tankevækkende opgør med nazismens efterbyrd.” Sådan skrev Politikens Kim Skotte om ”Heimat” og kvitterede med 5/6 hjerter. Og jeg synes, han med de linjer rammer denne fine, nye Graphic Novel på kornet. Samtidig viser forfatteren, hvad denne genre virkelig kan, når hun med collager, små tegneserier, familiefotografier og skoleopgaver, dykker ned i familiens historie, som den udspillede sig under Anden Verdenskrig. Hun får fint flettet sine egne tanker ind om den kollektive skam, man som tysker bærer rundt på, men også kærligheden til fædrelandet. En skøn læseoplevelse, som får 5/6 stjerner fra mig. 

Og så er jeg de seneste par dage endelig kommet i gang med et af årets mest anmelderroste danske romaner; ”Tabita” af Iben Mondrup. Indtil videre skuffer den bestemt ikke, og jeg er helt hensat til Grønland. Det lover godt! 

Rigtig god sommer,

Cecilie
 

Tags
Materialer