Sarahs favoritter
Sarahs favoritter

Tid til tegneserier

03.06.20
Er du vild med tegnserier? Det er jeg også! Her får du mine tre personlige favoritter og inspiration til mere.

Biblioteket er åbnet for udlån og nu kan du endelig få fingrene i nogle friske striber. Vi har en stor og bred samling af tegneserier, der spænder fra superhelte til intellektuelle graphic novels – på både engelsk og dansk.

Hvis du har brug for inspiration til din næste tegnserieoplevelse, får du her min tre favoritter:

Maus

Art Spiegelman: Maus
"Maus" er en klassiker, når det kommer til genren graphic novel, der er tegneserier med en længere, enkeltstående fortælling, der ofte har et mørkere og/eller selvbiografisk præg. "Maus" er begge dele, da den omhandler jødiske Spiegelmans familiehistorie under 2. Verdenskrig, hvor forældrene ender i Auschwitz.

Spiegelman fortæller stærkt om forholdet mellem nazisterne og deres ofre, forholdet mellem første og anden generation af overlevende og hans eget problematiske forhold til sin far. Den største genistreg i "Maus" er, at tyskerne portrætteres som katte og jøderne som mus: de er degraderet til skadedyr, hvilket understreger nazismens uhyggelige menneskesyn.  

Speedy Ortiz dør

Jaime Hernandez: Speedy Ortiz dør
Hernandez har lavet en lang række tegnserier om den mexicanske subkultur i den lille by Hoppers i Californien. De er nu blevet samlet i flere opsamlingsalbum, der er værd at kaste sig over.

Vores primære hovedpersoner er mekanikeren Maggie og basguitaristen Hopey, som har et kærligt, men også problematisk forhold til hinanden og omverdenen. Hernandez trækker visuelt og fortælleteknisk på mange forskellige inspirationskilder - fra superheltetegneserier til reklamer.

Hernandez fortæller ærligt og humoristisk om livet og vores (des)illusioner. Opsamlingerne kan læses selvstændigt og de anbefales varmt herfra!

Persepolis

Marjane Satrapi: Persepolis
Endnu en nyklassiker inden for graphic novel genren. Satrapi fortæller levende om sin opvækst i Iran under den såkaldte islamiske revolution, hvor landet gik fra at være vestligt orienteret til at blive et ekstremt religiøst samfund med præstestyre.

Vi oplever omvæltningen fra den unge piges øjne: Hun skal pludseligt dække sig til og må ikke gå i skole med drengene. Satrapi fortæller med nerve og humor om en mørk tid, hvor hun, trods forbud, også er en teenager, der gerne vil høre punkmusik og gå til fester.

Læs også del to, hvor Satrapi bliver sendt til eksil i Schweiz og kommer ud i en dyb depression. Du kan også se ”Persepolis” som en fremragende animationsfilm på Filmstriben

Brug for mere inspiration? Herunder finder du de nyeste og mest bemærkelsesværdige tegneserier i vores samling.

- Sarah, litteraturformidler

Materialer