Istid - altid

Varmen er her og det er tid til is! Lav jeres egne lækre is og læs om isens forunderlige historie

4000 år gamle iskældre, frossen vin eller sukkervand og 1600-tallets sodavandsis

Det, vi i dag kalder flødeis, synes at være opstået i Napoli, Italien, i 1600-tallet. Men ideen med at nyde isafkølede drikkevarer er langt ældre. Ved udgravningerne i bredderne af floden Eufrat i Mesopotamien, det nuværende Irak, har man fundet spor efter 4000 år gamle kongelige iskældre. Ved udgravningerne i bredderne af floden Eufrat i Mesopotamien, det nuværende Irak, har man fundet spor efter 4000 år gamle kongelige iskældre. Over kælderen opførte man en isolerende stråhytte og pointen var, at man i vintermånederne fyldte det dybe kælderrum med is fra floder og søer eller med sne fra bjergene og derefter havde et is-forråd at øse af i lang tid.

Samme princip blev brugt overalt i verden- Egypten, Indien, Kina, Persien, Middelhavslandene m.fl. helt frem til 1800-tallet. Araberne brugte isen til kølede frugtsafter og krydret sukkervand, som de kaldte sherbet eller sorbet. Grækerne fremstillede krukker, amforaer, som enten kunne sænkes ned i kældersneen, så indholdet blev iskoldt.

Læs resten af Kristeligt Dagblads artikel "Den inskolde delikatesse" om isens historie her

Flødeis, parfait, sorbet eller måske en granité?

Der findes mange forskellige konsistenser og smage, når det gælder is - også hvordan den serveres og tilbehøret dertil. Hjemmelavet is smager bare godt og det er ret let at lave den selv, uanset om der er en ismaskine til rådighed eller ej. Det er også en god aktivitet i børnefamilien at samles om, da is-opskrifter ofte er hurtige at forberede og med få ingredienser. Så er der bare den ulidelige ventetid, indtil isen er klar ... 

4 iskolde tips til gode steder på nettet med is-opskrifter: 

Materialer