Sådan bliver dit barn bedre til at læse

15.06.18
Kender du det, at dit barn siger, at det er keeedeligt at læse?

Mange forældre oplever, at deres børn på mellemtrinnet ikke gider læse bøger i deres fritid. De synes, det er kedeligt og svært. Og når børnene ikke læser regelmæssigt, får de ikke trænet læsning, og det bliver sværere at læse nogenlunde hurtigt og bare nyde de gode historier.

Undersøgelser har gang på gang vist, at det er vigtigt at læse hver dag. Sommerferien er en fin anledning til at få læst en masse bøger, som både giver gode oplevelser og som samtidig styrker barnets læseudvikling.

Som forældre spiller du en meget vigtig rolle for dit barns lyst til læsning. Brug sommerferien til at hjælpe barnet i gang med en god vane og vær med til at skabe gode rammer om en daglig fælles oplevelse.

Seks gode råd

 1. Læs 20 minutter hver dag
  Øvelse gør mester. I får en fælles hyggestund, og barnet får trænet sine læsemuskler.
 2. Giv dit barn adgang til bøger
  Lad dit barn vælge mellem mange forskellige bøger, gerne i forskellige genrer. Humor, fantasy og spænding er de genrer, som flest børn gerne vil læse. Men også bøger om venskaber og kærlighed, sport og heste er populære.
  Biblioteket hjælper meget gerne med at finde et bredt udvalg af bøger.
  Hvis dit barn helst vil bruge tablet eller mobil, så er eReolen Go det rigtige valg med masser af e-bøger og lydbøger til de 7-14årige.
 3. Læs højt for dit barn
  Selv om dit barn selv kan læse, er det stadigvæk en god idé at læse højt. Højtlæsning udvikler dit barns sprog og styrker læsefærdigheder og læselyst.
 4. Læsetid er hyggetid
  Læselysten bliver styrket, når I gør læsetiden til en hyggelig, fælles aktivitet. Hvorfor ikke lade de 20 daglige minutter være en fælles aktivitet for familien?
  Benyt lejligheden til at tale om bogen. Når barnet har styr på personer og miljø, er det lettere at forstå handlingen.
 5. Ikke for let og ikke for svær
  Det er vigtigt, at dit barn læser bøger, som hverken er for svære eller for lette. Spørg på biblioteket, hvis du er i tvivl.
 6. Vær en god model
  Børn gør ikke det, du siger, men det du selv gør. Det gælder også for læsning, så giv dig selv en oplevelse med en god bog.
   

Få inspiration her til en række gode børnebøger