Lige børn leger bedst – Uge sex

Sex & Samfunds årlige kampagne har i år fokus på normer for køn hos børn og unge

Hvert år i uge 6 sætter foreningen Sex & Samfund fokus på børn og unges forhold til krop, køn, grænser og hverdag. I år er fokus på forventninger til køn med for kampagnen "Lige køn leger bedst". For der skal gøres op med forventninger til, hvordan man er en rigtig dreng eller en rigtig pige.

Fra Sex & Samfunds temaside:
Mange børn og unge kæmper med at leve op til nogle bestemte kønsidealer og forventninger til køn, der kan virke begrænsende og forhindre dem i at være dem, de gerne vil. Samtidig kan køn i mange sammenhænge virke som klart afgrænsede bokse, som børn lærer at vurdere andre efter – passer de ind i boksen eller ej?

Uge Sex i 2021 sætter fokus på kønsidealer, kønsnormer og forventninger til køn. Normer som mange ikke skænker en tanke i løbet af deres dagligdag, men som er helt afgørende for, hvordan børn forventes at tale, gå klædt og være. Fra børn er helt små møder de disse forventninger, som gennem livet kan begrænse dem og hindre dem i at være dem, de er.

Det kan fx være forventningen om, at små piger, der bedst kan lide aktive lege, er drengepiger, og små drenge, der græder, er tøsedrenge. Lidt senere kan de møde normen om, at drenge helst skal være opsøgende i flirt og score mange, og piger skal passe på deres ry; ellers er de billige.

Børns mulighed for at være dem selv påvirker deres trivsel, ligesom et mangfoldigt og respektfuldt fællesskab i klassen og på skolen har stor betydning for trivslen. Derfor sætter Uge Sex 2021 fokus på, at lige køn leger bedst. Uge Sex 2021 skaber fundament for, at børn og unge kan undersøge og tale om køn og kønsnormer samt en øget opmærksomhed på, at køn ikke bør være en begrænsning, og at alle skal kunne være dem, de ønsker at være.

Læs mere om Uge sex HER

Bøger om krop og identitet
Det kan være svært at vide hvem man er, hvis man ikke føler man passer ind i kasserne for at være pige eller dreng. Vi har fundet en række bøger, der alle handler om netop krop, grænser og kønsidentitet.
De fleste af bøgerne findes både som fysisk bog, e-bog og lydbog.

Materialer