Farverige fugle og fantastiske fuglefortællinger for børn

Lige nu synger fuglene ekstra skønt – måske de synger og fortæller, hvor mange skønne bøger, der er skrevet om dem?

Du kan finde de flotteste bøger om alverdens fugle. Både faktuelle billedbøger og fantastiske fuglefortællinger, hvor fuglene indgår i handlingen.

I begge typer af bøger er der rig mulighed for samtaler. Ser I en fugl i haven, eller på vej fra børnehave, så kan I tale om fuglen måske var den fugl fra bogen, som I lige havde læst. Ja, mulighederne er mange for fuglene appellere til mange sproglandskaber, fx farver, former, særlige fuglenavne, fuglelyde eller fuglenes bevægelser.

Her er nogle eksempler på de skønne fuglebøger, som I kan finde på børnebiblioteket:

Bogen ”Hop, dans, vip” af Etta Kaner er simpelthen så skønt illustreret, og det er oplagt at lege fuglenes bevægelser, når I læser. Det er sjovt selv at hoppe, vippe, klatre, snurrer, danse og måske dykke.

”Hvem flyver der?” af Lea Hille er en lille naturguide, som I kan tage med ud i haven eller på tur. Her kan I slå de almindelige fugle op og få kort, men spændende viden om dem. Fuglene er delt op i tre grupper, - den blå farve indikerer, at fuglene er på størrelse med en citron, grøn = fugle på størrelse med en ananas og rød = fugle på størrelse med en melon. Fuglene er smukt illustreret, og hver fugl har en taleboble, hvor fuglene fortæller noget helt særligt om dem. Fx siger grågåsen ”Mine unger går i børnehave!”, og Blåmejsen slutter bogen af med at sige: ”Kom udenfor og find os alle sammen!” God fornøjelse!

Fra en lille bog til en stor bog, nemlig: ”Den store bog om fugle” af Yuval Zommer. Flotte illustrationer og fakta om fugle. Fuglene kommer fra hele verden. Hvis dit barn er ikke er klar til al den fakta, der bliver præsenteret, så brug bogen til at se på former og farver. Kan I sammen finde ”fuglen med den lange hals”, ”fuglen med det skarpe næb” eller ”Fuglen med de store øjne”? Igennem bogen er gemt nogle særlige æg, og hvis I ikke finder dem alle sammen, så er løsningen bagerst i bogen.

”Anna redder en gråspurv” af Peter Nordahl. Det er Rasmus Bregnhøj, der har illustreret med sin kendte streg. Titlen afslører jo lidt, hvad der sker. Men her er der en lille fin handling om Anna, og hvordan hun redder gråspurven. Sidst i bogen er der fakta om gråspurve. Der er flere titler i serien om Anna, der redder dyr.

Materialer