Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag og debat

Vores cellers saltbalance 

23.11.21
Livestreamet videnskabsforedrag fra Aarhus Universitet

Bliv klogere på det salt, vi spiser.

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre. 

Når mennesker er så glade for salt, skyldes det, at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. 

Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver – ligesom den elektriske strøm i en stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.

Ioner danner grundlaget for, at vores nerveceller kan sende de signaler, der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå, og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

Fordi ionbalancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom, hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når fx skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop fordi, de begge har udviklet giftstoffer, der ændrer ionbalancen. 

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner. 

Natrium-kalium-pumpen blev første gang beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. 
Den opdagelse fik han Nobelprisen for i 1997, og der forskes stadig meget i at forstå den komplicerede pumpe. Og den bliver ved med at overraske os. 

De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af, hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget, at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Tirsdag den 23. november kl. 18.45-21.00
Kulturhus Måløv
Gratis billetter