Fokus på ordblindhed

02.10.23
Uge 40 er international ordblindeuge

Er du, eller en du kender, ordblind? Ballerup Bibliotek sætter i uge 40 ekstra fokus på ordblindhed i forbindelse med den internationale ordblindeuge.

Det kan være svært at gå ind i et rum fyldt med bøger, ord og bogstaver, hvis du er ordblind. Men vi brænder for at hjælpe alle vores besøgende – også dem, der synes, at læsning er en hård nød at knække.

Heldigvis møder jeg en gang imellem børn med læsevanskeligheder, som er kommet for at finde en god historie, og som samtidig får en rigtig god oplevelse med hjem fra biblioteket. De får en større forståelse for deres ordblindhed eller finder bøger, som de kan spejle sig i eller passer til deres niveau, uden at indholdet bliver ”for barnligt”.

I oktober på Ballerup Bibliotek kan I derfor finde aktuelle bøger og serier om ordblindhed, samlet på 1. salen på Ballerup børnebibliotek. Der vil være fagbøger til både børn, forældre og lærere, samt romaner og letlæsningsbøger om børn i alle aldre, der har læsevanskeligheder. Sidst men ikke mindst, har vi samlet nogle bøger fra 12 år, der alle har et lettere sprog, men som i indhold stemmer overens med jævnaldrenes interesser.

Fakta om ordblindhed

Mange har hørt om ordblindhed eller kender nogen, der er ordblind. Men det kan stadig være svært at forstå, hvad ordblindhed er, eller sætte sig ind i, hvordan det kan påvirke den ordblindes trivsel og selvværd. Bliv klogere på ordblindhed

Mennesker med ordblindhed har en varig funktionsnedsættelse, som medfører, at de har svært ved at koble bogstav og lyd. Derfor har de sværere ved at lære at læse og stave end andre mennesker. Det er krævende, men ikke umuligt at lære. Selvom bøger, ord og bogstaver kan være en stor mundfuld, er der meget hjælp at hente, ved hjælp af undervisning og it-baserede læse- og skriveteknologier.

Dertil kommer Nota, der er et bibliotek, som giver adgang til mere end 50.000 bogtitler for børn og voksne inden for skønlitteratur, studiebøger, erhvervsbøger og tegneserier. Er du, eller en du kender, erklæret ordblind, kan du få adgang til et hav af lydbøger gennem Nota.dk.

Kilder:

Ordblindhed.dk (Børne- og undervisningsministeriet)

Ordblindeforeningen.dk

Nota.dk

Materialer