Jeg har set et rødt flag smælde

1. maj er arbejderbevægelsens internationale fest- og kampdag

Over hele verden holder lønmodtagere 1. maj-møder for at kæmpe for deres ret til ordentlig løn, fritid og sikre arbejdsforhold.

Til kamp for bedre vilkår
I slutningen af 1800-tallet var arbejderne en stor underklasse i samfundet. De arbejdede meget, men tjente kun få penge. Derfor levede de som regel et kummerligt liv i usunde lejligheder. For at komme de dårlige forhold til livs organiserede arbejderne sig. Målet var at samle den internationale arbejderbevægelse, så arbejderklassen stod stærkt i kampen for et bedre liv.

Hvorfor netop 1. maj?
Allerede i 1840 havde arbejdere i Australien brugt 1. maj som festdag. Inspireret af dét, besluttede en samling af arbejderorganisationer i USA, at demonstrere for otte timers arbejde på 1. maj 1886. I Chicago gik bølgerne højt, og en generalstrejke bredte sig i dagene efter. Politiet slog hård ned på strejken, og i alt døde seks arbejdere.

I protest mod politiet gik en stor forsamling strejkende arbejdere på gaden i Chicago. Der blev kastet en bombe mod politiet, og der udbrød tumult. Otte blev anholdt, og fire af dem blev dømt til døden og henrettet. Efterfølgende viste det sig, at de otte var uskyldige. På en konference i 1889 blev datoen 1. maj valgt for at mindes de uskyldigt dømte.

Unge socialister holder stadig fanen højt på 1. maj. Men antallet af unge demonstranter er faldet, siden størrelsen på 1. maj-møderne toppede i 1970erne.

Kilde: videnskaben.dk
Artikeloplæg: Varde Bibliotek


Bliv klogere på arbejderbevægelsen og den internationale kampdag her:

Danmarkshistorien.dk: ”Hvorfor fejrer vi 1. maj?”
Faktalink.dk: ”Arbejderbevægelsen - historisk baggrund”

Andre artikler om fagbevægelsen
Film om arbejderbevægelsen

 

Materialer