De røde faner blafrer – online

Tag med på en tur i arbejderbevægelsens kamp for barsel, ferie med løn og børns rettigheder

Vi har været på opdagelse i Mediestream. Mediestream er Det Kgl. Biblioteks indgang til digitale samlinger af dansk kulturarv i form af aviser, radio, tv og reklamefilm. Her har vi fundet en håndfuld artikler fra danske aviser, der fortæller nogle af de vigtige begivenheder i arbejderbevægelsens historie – i form af dagens nyheder.

Du kan også selv søge i Mediestreams historiske aviser fra perioden 1918 til 2001. Se hvordan HER


Slaget på Fælleden
I Fædrelandet d. 6. maj 1872, kan du læse om begivenheden Slaget på Fælleden.
Slaget på Fælleden var en voldsom konfrontation mellem den tidlige arbejderbevægelse og myndighederne den 5. maj 1872 på Nørre Fælled ved København. Baggrunden var, at justitsministeren havde forbudt et folkemøde samme dag, hvor arbejderne ville demonstrere for bedre forhold. Da arbejderne alligevel dukkede op til mødet, benyttede myndighederne lejligheden til at forsøge at knuse den endnu nye bevægelse.
Slaget på Fælleden er i eftertiden blevet et symbol på arbejderbevægelsens tidlige kamp for at få bedre leve- og arbejdsforhold og blive anerkendt som ligeværdige borgere i det danske samfund.

Børnearbejde og barsel
I Ringsted Folketidende d. 10. maj 1901, kan du læse en artikel om en ændring i Fabriksloven.
Den første fabrikslov blev bekendtgjort den 23. maj 1873. Loven indebar blandt andet et forbud mod, at børn under 10 år arbejdede på fabrikker. Samtidig måtte arbejdstiden for børn mellem 10 og 14 år højst være 6 ½ time om dagen. Dette var første gang, man forsøgte at regulere børns arbejde.
Ændringer i loven i 1901 kom også kvinderne til gode, da det blev forbudt at arbejde 4 uger efter fødslen. Arbejdet kunne genoptages tidligere, hvis en læge ville attestere at moder og barn ikke tog skade og fattighjælp kunne ydes efter trang og skøn – uden at kvinden mistede sine borgerrettigheder. Loven omfattede dog kun de ca 10% af udearbejdende kvinder.

To ugers ferie
I Social-Demokraten d. 9. februar 1938, kan du læse om de indledende forslag til Ferieloven.
Ferieloven blev vedtaget af Rigsdagen i 1938. Inden da er det ingen lovmæssig ret, at en arbejdstager kan holde ferie. Med Ferieloven er arbejdernes ret til to ugers ferie med løn principielt fastslået.
I de følgende måneder bragte avisen flere diskussioner af loven. Dem kan du læse her:
Social-Demokraten 26. juni 1938 – ”En halv Million Arbejdere faar Ferie”
Social-Demokraten 30. juni 1938 – ”Ferieloven træder i Kraft i Morgen”

Kilde: Faktalink og Danmarkshistorien og Arbejdermuseet

Materialer