Dronning Elizabeth II 1926-2022

Efter imponerende 70 år på tronen, er den britiske dronning nu død

Elizabeth 2. var ældste datter af George 6. og dronning Elizabeth. Hun blev som kronprinsesse i 1947 gift med løjtnant Philip Mountbatten, tidligere prins Philip af Grækenland og Danmark og efter giftermålet hertug af Edinburgh. Philip døde 9. april 2021. Parret fik fire børn, Charles, Anne, Andrew og Edward.

Elizabeth var kun 25 år gammel, da hun overtog tronen efter sin far George 6.s død den 6. februar 1952. Den formelle kroningsceremoni fandt dog først sted den 2. juni 1953.

Dronningens reelle magt i det britiske politiske system var beskeden, men symbolsk har hun haft stor betydning, også i de dele af Commonwealth, som hun også var statsoverhoved for.

I dagene omkring den 2. juni 2022 fejrede Storbritannien Elizabeths 70 år på tronen. Hun er den længst siddende britiske monark nogensinde og den næst længst siddende i verden.

Det britiske monarkis store popularitet hænger nøje sammen med den måde, hvorpå Elizabeth med stor pligtopfyldelse udførte sine krævende ceremonielle og repræsentative pligter. Hun stod således som bolværk mod angreb på monarkiet i nogle turbulente årtier med skandaler og skilsmisser i den britiske royale familie, og det har i højere grad været personen Elizabeth end monarkiet som sådan, der har været årsagen til dets popularitet i den britiske befolkning. I en tid, hvor de fleste andre bærende institutioner i det britiske samfund har været eller er under pres og forandring, har Elizabeth stået for en meget langvarig stabilitet og en forbindelse til en svunden tid, som bl.a. Brexitafstemningen i 2016 viste, at mange briter stadig har veneration for.

Ved hendes død den 8. september 2022 blev hendes ældste søn, Charles, konge.

Kilde Lex.dk


Vi har samlet et udvalg af bøger, film og tegneserier der alle har med det britiske kongehus at gøre.

Materialer