Håndplukkede billedbøger

Børnebibliotekar Camillas favoritter

Børnebibliotekar Camilla har været et smut i billedbøgerne og fundet nogle af sine favoritter frem. De er alle sammen nogle skønne (og måske ikke helt så kendte) billedbøger for børn i alderen 3 til 7 år. Husk at I altid må tage fat i os og få en god anbefaling, når I møder os på biblioteket.

”Det her er Pax” af Chris Chatterton

Pax er den mest gnavne hund i byen. Det ser man allerede på forsiden. Pax kan ikke lide at blive klappet, Pax kan ikke lide at hente bolde eller at gå tur, og han kan slet ikke lide at få nye venner. En dag flytter der en lille hund ind som er overbevist om, at Pax godt kan lide den. Det er en finurlig og sjov bog for de 3-6 årige med super skønne billeder, der måske fortæller en lidt anden historie end den, vi får fra Pax’ nye ven. Det er samtidig en herlig måde at snakke med dine børn om, at det også er okay at have ”Pax-dag” engang i mellem.

”Glitter flytter ind” af Amy Young

Sofia elsker enhjørninger, og hun ønsker sig så inderligt en selv. Så da hun ser et tilbud i en annonce på en enhjørning til 2 kr. er det næsten for godt til at være sandt!? Og det er det måske også. Hun bliver i hvert fald meget skuffet, da den ankommer og slet ikke er, som hun forestillede sig en enhjørning, men mest af alt ligner og minder om en irriterende ged med et horn i panden. En virkelig sød og morsom historie for 4-6 årige, der handler om venskaber, forventninger og skuffelser.

”Venskabsbænken” af Wendy Meddour & Daniel Egnéus

En virkelig fin og poetisk billedbog om at flytte til en ny by og starte på en ny skole. Bogen er også virkelig fint illustreret og billeder af smukke landskaber giver associationer til alle de smukke lande oppe nordpå. Tilde og hendes hund Skygge er flyttet til en ny by, hvor Tilde også skal starte i en ny skole. Hun må ikke tage Skygge med i skole, og hun bliver derfor nødt til at lege for sig selv. Det opdager Tildes lærer og spørger, om hun ikke skal prøve venskabsbænken. Men venskabsbænken er optaget og tilsyneladende også i stykker.. For 4-7 årige.

”Hvor kommer maden fra?” af Julia Dürr

En fint illustreret faktabilledbog, som med små tekster og masser af billeder forklarer hvor den mad, vi spiser, kommer fra. – Alt fra brød, kød, æg, fisk til tomater m.m. Og bogen indeholder både perspektiver på de små erhvervsdrivende samt de store industrielle produktioner. Det er en meget spændende og lærerig bog, og der er masser at se og tale om i billederne. Til sidst er der et afsnit om, hvordan du selv kan tjekke, hvor din mad kommer fra. For 4-7 årige.

”Spot en bjørn – for begyndere” af Michelle Robinson & David Roberts

Denne bog er uundværlig hvis man skal på tur i bjørneland! Det er en virkelig sød og flot illustreret billedbog for de 4-7 årige. Bogen blander fakta om bjørne med en fin lille historie om bjørnespotteren, der tager nogle lidt utraditionelle metoder i brug for ikke at blive spist. En bog fyldt med humor og varme og dens blanding af fakta og fiktion gør den bare ekstra vidunderlig.

”Jakob og Joakim” af Jørgen Clevin

En oldie but goodie. Nogle forældre vil måske kunne huske Jakob og Joakim fra deres barndom? Det kan jeg i hvert fald, og jeg elskede dem! Bøgerne om Jakob og Joakim er en klassiker fra Jørgen Clevins hånd, og de handler om en dreng og en elefant, der bor sammen i et hus på Blomstervej nr. 14. Bøgerne er fyldt med spørgsmål, hvor man skal stoppe op og lade barnet svare. Herudover er der små opgaver, hvor man enten skal tælle, finde, bruge bogen som skyggespil, lære klokken, læse op vha. symboler og meget andet. En rigtig hyggelig og aktiverende bog for 3-6 årige.

”Fødselsdagsfest for Lotte” af Alexander Steffensmeier

Bøgerne om koen Lotte ineholder altid en skøn fortælling om livet på bondegården. Denne gang har Lotte fødselsdag, og hun ved præcis, hvad der skal ske, når hun kommer hjem fra sit arbejde som postbud. På gården bliver fødselsdage nemlig altid fejret på samme måde med æblekage, fødselsdagsstol, guirlander og balloner. Men da Lotte kommer hjem er der ingen fest og heller ingen i gang med at forberede noget. Til sidst må Lotte indse, at der nok ikke bliver en fest, og hun derfor må holde sin fødselsdag helt alene.

Jeg læste engang denne historie højt for en børnehave, og den tristhed, der bredte sig i rummet og den medlidenhed, der kunne spores i børnenes øjne, da Lotte sidder og fejrer fødselsdag alene er GULD værd, for spoiler: det ender alt sammen godt til sidst, og så bliver alle lettede og glade igen.

Billederne i bøgerne om Lotte indeholder altid en fantastisk detaljerigdom, så der er masser at kigge på og snakke om. F.eks. de fantastisk mange høns, der altid har gang i noget skørt. For 3-6 årige.

”Ole Omvendt” af Dylan Shearsby

Ole Omvendt bor i en helt almindelig by hvor alting vender rigtigt. Alting har altid vendt én vej, mens Ole Omvendt vender lige præcis den anden vej. Det skaber lidt problemer i hverdagen, og Ole kan derfor bedst lide at være derhjemme. Men en dag kommer hans naboer til at smadre hans rude med en basketbold, og det bliver starten på et venskab. Ole Omvendt er en virkelig sjov bog, hvor billederne supplerer teksten virkelig godt med en masse finurligheder, som teksten ikke beskriver. Bogen lægger også op til at tale om det at være anderledes og om venskaber. For 3-6 årige.

Se og reservér alle bøgerne herunder.

Materialer