Bordrollespil i børnehøjde

En anderledes måde at læse med dine børn på

Nogle forældre vil måske kunne huske ”Sværd og trolddom”-bøgerne fra deres egen barndom. De findes endnu, og de er stadig lige så spændende og medrivende som dengang i 80’erne, hvor den første bog udkom, og de kan lånes på biblioteket! 

For dem, der ikke kender til dem, så er det en serie af bøger, hvor man som læser selv spiller hovedpersonen og bestemmer dermed dennes valg og handlinger. Fremgangsmåden er simpel: med et sæt terninger, en blyant og papir begiver du dig afsted på eventyr ind i bogens forunderlige univers, kæmper undervejs mod monstre og finder vejen ind til løsningen af bogens mission. 

Det er således halvt en bog og halvt et spil. Gennemfører man ikke første gang kan man heldigvis forsøge sig igen og igen uden at det bliver kedeligt, da der er så mange forskellige valgmuligheder at vælge imellem. Med en smule held og en portion snilde skal man nok få gennemført bogen før eller siden, og derefter er der heldigvis mange flere bøger at gå i gang med. 

Der venter derfor mange timers underholdning forude, og man kan sagtens spille to eller flere personer, hvor forældre læser for børn eller man skiftes, så børnene også får lov til at læse højt for forældrene. 

Det er en alletiders analog aktivitet, hvor man kan kombinere samvær og spil med højtlæsning og læselyst. 

God fornøjelse!  

 

”Sværd og trolddom” – Serien henvender sig til de 10-15-årige, men spiller man sammen med en forælder, kan man sagtens være yngre. 

Andre serier, der ligner: 

”Firewolf” – Fuldstændig samme princip som ”Sværd og trolddom”-bøgerne, men en anelse mere udfoldet, og derfor også en anelse højere i niveau. 

”Smartbook” – En moderne udgave af ”Sværd og trolddom”-bøgerne, da man skal benytte en gratis app for at løse nogle af opgaverne. Bøgerne henvender sig også til en lidt yngre målgruppe. Kan spilles af børn selv helt ned til 8-9-års alderen. 

 ”Du er helten” – Endnu en serie, hvor man selv er helten, dog uden terningerne. Henvender sig også til yngre børn fra 8 år, og udspiller sig ikke i fantasyverdenen, men derimod i rummet og i historien (f.eks. middelalderen), og børnene får brug for deres viden om henholdsvis astronomi og historie.  

”Slip fantasien løs” – Denne serie er for de helt små. Serien består indtil videre af 4 forskelige billedbøger, som henvender sig til børn i 4-6 års alderen. Her skal børnene selv vælge hvem vil være som hovedperson, hvilket tøj, de vil have på, hvor de vil rejse hen osv. Man kan være på pirat-eventyr, i rummet, junglen eller i fantasien. Det er en rigtig hyggelig aktivitet, og så kan man jo skrive sin hjemmelavede historie ned.

Bordrollespil: Vil man hellere kaste sig ud i et egentligt bordrollespil, hvor man ikke bruger en bog, men derimod har en spilleder, der bestemmer historien, kan man se på serierne ”SMÅHELTE”, der egner sig til børn helt ned til 4-års-alderen og ”HELTELIV”, der er for børn fra 7 år.

 

Materialer