Billede af spilforside

Forældreguide: FIFA 22 (PS4, PS5, Xbox One/Series X, Switch)

Nyt år, nyt FIFA, nye muligheder for at miste penge

Aldersgrænse: 3 år

Som fodboldspil er FIFA serien ganske fin for alle aldre – efterfulgt af verdens største MEN!!!

Serien har i mange år været i søgelyset på grund af den – i mangel af bedre ord – uetiske måde, de prøver at lokke tusindvis af kroner ud af deres spillere efter spillet er købt. 

Det har været så slemt, at udgiveren EA har været i spørgerunde i det britiske parlament omkring det, og Holland og Belgien har gjort metoderne direkte ulovlige – hvilket EA i starten forsøgte at ignorere.

Problemet ligger i online-delen FIFA Ultimate Team (FUT), hvor man kan sammensætte sit eget drømmehold af spillere fra de største klubber verden rundt og konkurrere mod andre spilleres hold.

På papiret er FUT en fin ide, men problemet ligger i, at man ikke selv kan vælge hvilke spillere, man vil købe. I stedet køber man såkaldte ”FUT-packs”, hvor der er en vis procent chance for at få forskellige spillere. 

Store spillere som Messi og Ronaldo er dog nærmest umulige at få, og der har været mange tilfælde, hvor folk har brugt tusindvis af kroner på at købe disse FUT-packs uden at få den spiller, de gerne ville have.

For at gøre det hele værre, så bliver denne online-del nulstillet med hvert nye spil i serien. Altså kan man sagtens have brugt 20.000 kroner (hvilket ER sket) på at sammensætte et godt hold i FIFA 21, for blot at måtte starte forfra i FIFA 22.

Det er teknisk set muligt at optjene point i spillet og bruge disse til at købe FUT-packs i stedet for rigtige penge. Flere statistiske undersøgelser har dog konkluderet, at hvis der skal være en realistisk mulighed for at få de bedste spillere uden at bruge rigtige penge, kan man godt regne med at skulle spille non-stop i 10-20 år!

Andre undersøgelser har også fundet mange direkte sammenhæng mellem disse tilkøb i spil og gambling-afhængighed senere i livet.

Så et råd herfra er: Snak med dit barn om behovet for at købe disse spillere. Og hvis I alligevel beslutter jer for, at købe en enkelt pakke til dem, så vær opmærksom på, at jeres kortoplysninger ikke bliver gemt på konsollen. Dette har nemlig også før resulteret i at børn har brugt mange tusind kroner på deres forældres kort, uden at de var klar over det.

Denne tidligere forældreguide gennemgår en række måder, hvor man kan undgå disse situationer.

Aldersgrænsen på 3 år er fin for det meste indhold, men grundet gambling-delene og muligheden for at bruge rigtige penge, skal man desværre som forælder være MEGET opmærksom.

Lignende spil: Tidligere spil i serien, NHL-serien, NBA-serien

Materialer