Billede af spilforsider

Forældreguides til spil og information om mikro-transaktioner

Nye forældreguides og en gennemgang af begrebet "mikro-transaktioner" i spil

Så blev det tid til anden udgave af forældreguides til spil, og i denne omgang er der kommet to spændende spil til listen.

Links til de to artikler findes her:

Shovel Knight - Treasure Trove

Assassins Creed - Rebel Collection


I denne artikel vil vi uddybe en af de helt store problematikker i spil for tiden: Mikro-transaktioner. Det er et ord, der nok desværre vil dukke op i en del af de kommende forældreguides. 

Mikro-transaktioner er et begreb, der dækker over alle ekstra køb i spil, der ikke inkluderer større udvidelser til spillet – såkaldte expansions – men derimod mindre spil-elementer, såsom nye våben, nye figurer, nye kostumer (også kaldet ”Skins”) og mange andre ting. Ofte vil disse nye elementer kun kunne vindes igennem såkaldte ”loot-boxes”, som basalt set betyder, at man køber en digital kasse, der MÅSKE indeholder det, du gerne vil have. Stort set alle sportsspil inkluderer loot-boxes.

I de tilfælde hvor man faktisk kan vælge præcis den genstand, som man gerne vil købe, har spil-firmaerne ofte lavet det sådan, at man ikke kan købe dem med lige penge, men derimod med såkaldt ”in-game currency” (spil-penge). 

Nogle spil, som fx Fallout 76, har en butik i spillet, hvor man kan tilkøbe forskellige kostumer og genstande ved at bruge deres in-game currency ”Atoms”. Man kan tjene Atoms ved at spille spillet, men efterhånden som man spiller, tjener man færre og færre. Kombineret med de relativt høje priser for enkelte ting, kan spillerne også vælge at købe Atoms for rigtige penge. Dog er priserne ofte sat, så man ikke kan købe præcist det antal Atoms, man har brug for, men er nødt til at købe flere end man skal bruge, for derefter at have et overskud, hvilket kan friste spilleren til at købe flere Atoms for lige at få brugt de sidste. Og det er præcis det spiludgiveren ønsker.

En anden model - som blandt andet storhittet Fortnite kører med - er, at spillet i sig selv er gratis, men at man kan købe nye kostumer til sin figur eller sine våben. Desværre har det i Fortnite’s tilfælde medført en kultur hvor dem, der kun spiller med de gratis kostumer, oplever mobning og bliver kaldt ”defaults” (betragtes som en nedsættende term). 

Mikro-transaktioner har i de seneste år fået meget opmærksomhed fra regeringer rundt om i verden, og nogle lande har allerede helt forbudt praksissen i spil rettet mod børn. Men indtil loven indhenter spiludviklingen eller – mindre sandsynligt – at spilfirmaerne holder op med den griske praksis, er det vigtigt som forælder at være opmærksom på, hvordan jeres børn kan bruge penge i spillene. 

Gode råd:
Hvis du ønsker at købe noget til dit barn via mikro-transaktioner, så er det vigtigt at lægge mærke til, hvordan du betaler. I nogle tilfælde kan kortoplysninger blive gemt i systemet efter et enkelt køb, hvilket muliggør flere køb uden dit opsyn. Dette har resulteret i, at nogle børn har brugt mange tusinder af kroner af deres forældres penge uden at forstå, at det var det der skete. 

Vær derfor opmærksom på disse punkter:

  • Bliver du spurgt, om du vil gemme kortoplysningerne, så svar NEJ
     
  • Bliver du ikke spurgt, så afprøv efter købet, om dine oplysninger alligevel er gemt (start et nyt køb og se, om du bliver spurgt om kortoplysninger igen)
     
  • Er det muligt at købe gavekort til spillene, så gør dette i stedet for, da det sætter en brugsgrænse for barnet, samtidigt med at dine kortoplyninger ikke lagres. Spilles der på en konsol (PS4, Xbox One osv.), findes der gavekort til konsollerne generelt, og disse kan bruges i alle spil på konsollen
     
  • Tal med dit barn om, at det er rigtige penge, der bliver brugt på tingene i spillet, og hav en dialog om nødvendigheden af købet