10 gode vaner til din færden på nettet

01.11.20
November er National Cybersikkerhedsmåned. I den anledning kommer her 10 gode huskeregler, der er værd at have i baghovedet når du færdes på nettet:

1. Din data er dyrebar
Det kan godt være, at du ikke har noget at skjule. Men privatliv på nettet handler ikke kun om at skjule ting, man ikke ønsker andre skal vide. Dine personlige data kan bruges af andre til at manipulere med indhold, så du kan blive ”fodret” med halve sandheder eller decideret misinformation. Og Facebook kan faktisk gå ind og læse beskeder i Messenger, så vær påpasselig med din kommunikation på sociale medier.

2. De færreste tjenester er gratis – selvom de måske ikke koster penge
Hvis en tjeneste kan downloades gratis, er det typisk fordi du betaler med dine data. Nogle tjenester (fx Facebook) lever af, at sælge information om dig videre til andre organisationer eller virksomheder. Det kan være ok at bruge tjenesten alligevel, men det er altid godt at være bevidst om, hvordan man betaler for sin færden på nettet. Og du fortjener at vide HVEM der ved HVAD om dig.

3. Dit CPR-nummer og dine adgangskoder er DINE. Ingen andres.
Udlevér aldrig dit CPR-nummer eller adgangskoder over nettet, eller over telefonen. Heller ikke til folk du kender. Det kan være svært at vide om nogen lytter med, eller kan få adgang til det, der ellers ligner en privat dialog.

4. Udvis sund skepsis over for folk på nettet, du ikke kender
Hvis nogen tilbyder noget, der lader til at være for godt til at være sandt, er det nok fordi det ikke er sandt.

5. Værn om dine kodeord
Undgå at bruge det samme kodeord til alle dine indgange, og skift dine kodeord med jævne mellemrum.

6. Ryd jævnligt op på din telefon og din tablet
Slet apps og afmeld tjenester, som du ikke har tænkt dig at bruge mere. De kan ske at indsamle din data, mens du har glemt alt om dem, og du kan altid geninstallere eller genaktivere, hvis du fortryder.

7. Spørg før du deler
Tænk over, hvad du deler på nettet. Hvis du fx lægger billeder op af familiemedlemmer, er det en god idé at spørge dem om det er ok, især hvis de fremstår med ansigt og navn.

8. Tænk før du taster
Én høne bliver lynhurtigt til ti høns på nettet. Det er en dårlig idé at dele et udsagn eller en artikel før du har sikret dig at informationen er korrekt og faktatjekket. Der hersker enormt meget misinformation på nettet, og det skyldes blandt andet at mange er for hurtige til at dele.

9. Stil spørgsmål til det sensationelle
Hvis du ser andre dele noget, der virker sensationelt eller kontroversielt, så spørg ind til det. Prøv at undgå konfliktoptrapning og spørg ind til kilden. Kender ”deleren” til det tidsskrift hvorfra artiklen kommer, eller hvad er den politiske dagsorden der kunne tænkes at lægge bag indholdet? Det handler ikke om at skyde andres indhold ned, men at vi hjælper hinanden med at få styr på fakta – i hvert fald i det omfang, det kan lade sig gøre.

10. Udvis medmenneskelighed
For mange sker det, at deres værste side kommer frem, når de sætter sig bag rattet på en bil. Pludselig er alle andre nogle idioter, og man kan høre dem bruge gloser, som de ellers aldrig ville sige til folks ansigter. Det er lidt det samme med internettet. På Facebook, og rundt omkring i kommentarfelter og nettets debatfora, hersker der ofte en decideret ubehagelig tone. Derfor er det godt for os alle sammen når én eller flere udviser digital medmenneskelighed og empati – på den måde kan vi skabe de bedste muligheder for, at folk kan danne sin egen mening, og nå frem til den mest faktuelt korrekte forståelse af en given sag. Og så er det sådan, at empati heldigvis er yderst smitsomt.
 

Materialer