Unge i samtale

Se program: Gymnasieelever fra Borupgaard til festivaldag

07.10.19
Ny viden og inspiration om FNs verdensmål til byens gymnasieelever

Som optakt til videnfestivalen Verdens Bedste Løsninger den 23. november inviterer Ballerup Bibliotek alle 2.g’ere fra Borupgaard til opvarmningsdag i verdensmålenes tegn fredag den 22. november.  Dagen skal fylde eleverne med inspiration, inden de skal i gang med at arbejde med deres egne innovationsprojekter om FN’s Verdensmål. 
Dagens program kører i to spor - fordelt på gymnasiets studieretninger - og i løbet af dagen deltager ikke færre end 400 gymnasieelever.

Efter en rundvisning i bibliotekets digitale værksted Makerspace, bliver eleverne budt velkommen til festivalområdet af konferencier og journalist Sofie Buch Hoyer.

I løbet af dagen møder eleverne en række spændende oplægsholdere: 
•    Direktør Thomas Ravn Petersen fra Verdens Bedste Nyheder: Hvad skal vi bruge FNs verdenmåls til? I Europa og de vestlige lande er vi meget optagede af klima og grøn omstilling, men sådan er det ikke nødvendigvis i resten af verden.  Hvordan går det med verdensmålene i verden – og ser vi ud til at nå målsætningerne?
•    Biolog Thor Hjarsen fra Verdens Naturfonden (WWF): Hvordan skal verdens dyr klare sig, når biodiversiteten er truet, og skovene i Amazonas, Congo og Sydøstasien brændes af?
•    Direktør Christian Ibsen fra den grønne tænketank Concito: Hvad er den såkaldte Parisaftale – og hvorfor skal der mere end gode viljer til at begrænse den globale temperaturstigning? 
•    DTU fortæller, hvorfor det er fedt at være ingeniør, og hvilke uddannelsesretninger DTU kan tilbyde
•    Studerende fra DTUs sciencekonkurrence Grøn Dyst fremlægger deres projekter, og fortæller hvordan vi med innovation kan løse hverdagsproblemer på en grøn måde. 
•    Projektleder Hannah Brejnholt Tranbjerg fra Mellemfolkeligt Samvirke: Hvorfor er skattely så stort et problem? Når store internationale firmaer undlader at betale skat i u-lande, går landene glip af skatteindtægter, som kunne have skabt en positiv udvikling og vækst. 
•    Modeekspert Laura Lava: Har modeindustrien sort eller grøn samvittighed? Hør hvordan vi kan gøre garderobeskabet til klimaets og pengepungens bedste ven
•    Havbiolog Julie Juanita Larsen: Skal vi svømme i plastik? Hvad er status på plastikforureningen i havene omkring os, og kan vi gøre noget ved den?

Før festivalen har bibliotekets Makerspace i samarbejde med det verdensberømte tekniske universitet MIT i USA udviklet et læringsforløb, som vil udbrede universiteternes ekspertviden på en ny måde. Sammen med DTU Space, Borupgaard Gymnasium, Coding Pirates og interesserede borgere skal der bygges satellitter efter MIT’s opskrift. Satellitterne opsættes i balloner og indsamler data om Ballerup. Det handler om at lære og forstå teknologien bag et af de vigtigste instrumenter, vi har til at overvåge og registrere klimaforandringer.

Dagens program

TID

HVAD

9:00

Velkomst og dagens program v. dagens vært Lars Trier Mogensen

9:05

Verdens bedste nyheder v. direktør Thomas Ravn-Pedersen

9:30

WWF - Verdens naturfonden - biolog Thor Hjarsen

9:55

Plastik i havet - Havbiolog Julie Larsen

10:20

DTU & Grøn Dyst fortæller om deres projekter

10:45

Buffer - tak for nu

11:00

PAUSE

13:00

Velkomst og dagens program

13:05

Christian Ibsen direktør i Concito – Hvor står vi ift. Parisaftalen?

13:30

Hannah Brejnholt Tranbjerg Oxfam IBIS - Ulande, Skattely og ulandshjælp

13:55

Har dit tøj grøn samvittighed? -  Stylist og modeekspert Laura Lava

14:20

DTU & Grøn Dyst fortæller om deres projekter

14:45

Buffer - Tak for nu


Festivalen og læringsforløbet er et samarbejde mellem Borupgaard, DTU og Ballerup Bibliotek med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje.