Maskinerne i Tech-teket

Fold din kreativitet ud med et væld af maskiner

3D-printere
Mangler du en bestemt beslag, dims eller en reservedel, som ikke kan købes længere. Eller har du lyst til at designe særlige figurer til netop din interesse? Hvad end det er hjælpemidler til strik, brikker til et spil eller noget helt 3. kan du helst sikkert lave det i 3D printeren. 
​Materiale til 3D-printere kaldes filament, og kommer i mange forskellige typer. På vores 3D-printere har du mulighed for at printe i PLA og PETG, som er  plastik materiale.

Det er muligt at finde færdige figuere, som du kan printe, men vil du gerne selv tegne dit projekt er softwaren Tinkercad (det letteste og mest børneegnede) som er gratis og onlinebaseret. Det kan du sagtens sidde og gøre derhjemme, hvor du kan oprette gratis konti, når du er på internettet, men vi hjælper dig gerne igang, hvis du har behov for dette. 

I Tech-teket har vi printere af mærket Prusa. For at sætte maskinen til at printe skal man indlæse en fil på en af computeren i Techteket, og filen skal have formatet STL. På computeren konverterer vi STL-filen til et format, som 3D-printeren kan aflæse. Dette hedder at slice 3D designet i et slicerprogram.
 

Vinyl- og folieskærer
Hvis du vil designe din helt egen t-shirt eller lave de fedeste klistermærker, er det denne maskine du skal bruge.
Vinyl- og folieskæreren er en maskine, som både kan printe og skære et motiv ud. De motiver kan du bagefter sætte på stofnet, t-shirts eller måske på stof, du senere skal sy tøj eller tasker af. Vinyl/folien kan ogå være en slags klistermærker, for eksempel wall stickers, print til t-shirts og autostickers.
Maskinen hedder Roland SP-300i og kan skære folie i 2D i lige de motiver, som du tilfører den fra computeren. Maskinen laver præcise og detaljerede udskæringer, men snak gerne med personalet om hvorvidt det, du har i tankerne, kan lade sig gøre.
 

Laserskærer
Vil du gravere et billede på en træplade eller f.eks. lave din egen kasse i træ eller akryl? Laseren kan med sin store præcision udskære selv de mest deltaljerede motiver. Har du brug for at kunne skære noget, som ikke kan blive præcist nok skåret i hånden, er det laserskæreren, du skal bruge.
Vores laser kan gravere i forskellige materialer, papir, karton, træ, akryl, metal, sten og meget mere. Laseren kan også skære helt i gennem mange typer materialer i op til 6mm tykkelse, men ikke fliser, sten, metal eller matarialer, som indeholder klor.
Laserskæreren, som er model Universal Laser VLS 3.50 med RF teknologi, giver uendelige muligheder for at udskære og har en arbejdsflade på 600mm x 300mm. 
Som standard har vi poppelfinér, acrylplader og MDF plader i 3mm til salg i Tech-teket. Medbragte materialer skal godkendes af personalet før brug.
 

Storformatsprinter
Har du brug for at kunne printe noget stort, er dette maskinen for dig.
Du kan f.eks. lave præsentationsmateriale til dit skoleprojekt eller printe et billede ud, som du vil have som plakat på væggen.
På plotteren Epson Surecolor kan du printe i stort format på papirbaner, der måler op til 914mm i bredden og med en længde på helt op til 25 meter. Du kan printe på halvkraftigt mat papir eller særligt fotopapir med mere glans.
 

Varmepresse
Varmepressen er følgesvend til vinyl-og folieskæreren og kan beskrives som et stort strygejern, som presser og varmer vinyl fast på tekstil med 165 grader. Med den kan du lave tekstiltryk på stofnet, t-shirts eller måske på stof, du senere skal sy til tøj.
Du skal selv medbringe t-shirts, men trykket kan du lave på vinylskæreren, som du køber materiale til i Tech-teket.
 

Computere
I Tech-teket kan du også finde en række stærke computere, der har tegneprogrammer som Inkscape, Affinity Design (alternativ til Adobe Illustrator) og Affinity Photo (alternativ til Photoshop) installeret.