Online trivsel

Den digitale verden er fyldt med fantastiske muligheder, og de digitale medier spiller en stigende rolle for børns liv både i skolen og hjemme, hvor de spiller, chatter og har venner på nettet.

Mange forældre kan godt føle, at børnene er i en ukendt verden på nettet. Hvad laver børnene? Hvad spiller de? Hvem er deres venner? Hvilke videoer ser de? Og bruger de for lang tid på nettet?

Børn har brug for at lære at færdes trygt på nettet og kende til klare færdselsregler. 

På Ballerup Biblioteker har vi fokus på børns digitale dannelse, leg og læring. Her på siden har vi samlet gode tips og pointer til forældre, der gerne vil forstå deres børns liv online og vil vide mere om, hvordan de kan være gode vejvisere.

Vær nysgerrig
Det vigtigste råd er: Tal med dit barn om de medier, han eller hun bruger, fx Instagram, Snapchat, Youtube, Facebook osv. Vær nysgerrig, spørg ind og vis at du forstår, at de digitale og sociale fællesskaber er vigtige for dit barn.

En åben samtale gør det lettere at komme problemer i møde. Når man viser sit barn, at man har respekt for barnets interesser, skaber man fortrolighed. 

Hvordan er dit barn en god ven online?
Det kan være svært for børn at vide, hvornår de skal sige fra over for mobning online. De kan være bange for at være en sladrehank eller forråde fællesskabet.

  • Forældre og lærere skal lære børn, at de skal sige fra over for dårlig opførsel, og at de voksne skal have besked om mobning og had-sider.
  • Voksne skal lære deres børn at vurdere, hvornår det, børnene skriver, kan misforstås eller såre.
  • Lær barnet altid at spørge sig selv: Ville jeg sige det, jeg skriver, hvis jeg stod ansigt til ansigt med modtageren?

Hvordan beskytter jeg mit barns privatliv på nettet?
Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube. De har alle privatlivsindstillinger, der kan ændres. Hvis dit barn bruger et af de medier, så kan du hjælpe med at sørge for, at indstillingerne er sat rigtigt op.

  • Lær dit barn at billeder og tekst, der lægges online, aldrig forsvinder igen. Børn skal kunne vurdere, om billedet fra festen i 8. klasse er rart at blive mindet om, når man er blevet ældre.
  • Lær barnet at alt hvad der bliver lagt på Facebook, billeder og tekst, er ejet af Facebook.
  • Kræv at du kan få lov at følge dit barns profil, men lov at du ikke kommenterer, medmindre dit barn ønsker det.

Nøgenbilleder
Det kan være en del af unges leg med seksualitet og grænser, at de sender afklædte billeder til hinanden. Problemet er, at nøgenbilleder let kan misbruges. Det tager kun sekunder at videresende et privat billede.

  • Rent juridisk er det forbudt at dele andres intime billeder uden deres samtykke. Deling kan straffes efter loven.
  • Lær dit barn om samtykke: At man aldrig deler noget, uden at spørge den eller de personer der er på billedet om lov.
  • Er man i tvivl, om billedet må deles, skal man lade være.
  • Kender man til, at et billede bliver delt uden samtykke, skal de voksne have det at vide.

Hvor meget tid skal børn bruge foran skærmen?
Børn har brug for, at de voksne indfører skærmfri tid. Det er ikke noget, man bliver populær på, men det kan give barnet en tiltrængt pause.

Vær en god rollemodel og sørg for, at skærmfri tid gælder både børn og voksne. Kræv af dit barn, at telefonen er slukket om natten, så nattesøvnen ikke forstyrres.

Digital leg og læring
Den digitale verden giver helt nye muligheder for inspiration, leg, viden, fællesskaber og kreativitet. Gå på opdagelse i apps, robotter og let programmering. Acceptér at vores børn hurtigt kommer langt foran, når det kommer til at forstå de digitale platforme, fordi de er vokset op med dem. Men vid også, at børnene stadig kan have brug for råd og vejledning fra de voksne.

Ballerup Bibliotek har fokus på børns digitale leg, læring og net-etik. Vi laver jævnligt workshops for børn og arrangementer for deres voksne. Hold øje med programmet og følg med her på hjemmesiden.

Få mere at vide
SletDet: Hjælp til børn og under der har været ude for at få delt krænkende billeder: www.sikkerchat.dk

Der er så meget forældre ikke forstår…: Forældreguide der giver viden om børnenes liv, leg og læring med internettet, sociale medier og spil.

Medierådet for børn og unge: Artikler og en stor mængde materiale om børns brug af digitale medier.

DR skole om online trivsel: https://www.dr.dk/skole/seksualundervisning/online-trivsel

Digital Pædagog Eva Fog om børns leg og læring med sociale medier: http://paedagonok.evafog.dk/

Folkeskolelærer Mads Remvig om kodning og innovation i folkeskolen: http://4code.dk/

Coding Pirates: http://codingpirates.dk/

Gratis undervisningsforløb til skoler
Book vores nye undervisningforløb om digital dannelse her: https://skolenivirkeligheden.dk/ballerup/forloeb/natur-og-teknologiforstaelse/digital-dannelse-pa-de-sociale-medier