Forbudte mesterværker

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.09.17
I anledning af Banned Books Week anbefaler vi bøger, der gennem tiden har været for farlige til, at almindelige mennesker måtte læse dem.

Bøger er farlige. De er gennem tiden blevet forbudt af moralske, religiøse og politiske grunde og har fået forfattere landsforvist, fængslet eller endda dødsdømt. Men bandlysning af bøger er ikke et overstået kapitel. Bøger, der i Danmark kan findes på samtlige landets biblioteker, er forbudt andre steder i verden, og forfattere forfølges og indespærres stadig.

 

Det har ofte været de mest nyskabende og de af eftertiden mest velansete bøger, der er blevet censureret og forbudt. Her følger et udpluk af nogle af de mest berømte:

 

Når man taler om forbudte værker, kommer man ikke uden om den franske forfatter Donatien Alphonse François de Sade, den berygtede Marquis de Sade, der har lagt navn til begrebet sadisme. Hans værker har siden deres fremkomst i slutningen af 1700-tallet været forbudt mere eller mindre overalt. Der findes en alenlang liste af mindre charmerende historier om denne franske aristokrat, der udnyttede sine privilegier på det groveste, og han måtte da også skrive sine værker i fængsel, dømt for blandt andet blasfemi og sodomi. De fleste vil nok synes, at hans bøgers mange seksuelle udskejelser er skrækkelig læsning og alt andet end opstemmende. Han udstillede menneskets allerværste sider, men spørgsmålet melder sig under læsningen, om han ikke midt i al den groteske gru egentlig tager afstand fra det, han beskriver.

 

En af litteraturhistoriens mest berømte retssager blev anlagt i 1857 mod den franske forfatter Gustave Flaubert, hvis roman Madame Bovary blev anklaget for at være utugtig. Landsbypigen Emma er gift med den alt for almindelige og kedelige Charles, men forlæser sig på kærlighedsromaner og indleder i sin jagt på den store lidenskab affærer med andre mænd. Særligt problematisk var det for samtiden, at hun forherligede det at have en elsker. Havde hendes forfatter mon den samme holdning? Flaubert vandt retssagen, og hans roman er siden blevet en af alle tiders største klassikere.

 

I USA ville ingen amerikanske forlag tilbage i 1950’erne udgive den russiskfødte amerikanske forfatter Vladimir Nabokovs Lolita. Romanen, helt eminent godt skrevet og med en uforglemmelig fortæller, er en af de mest inderlige kærlighedshistorier, der nogensinde er skrevet, men også grum, modbydelig og hård. Der er nemlig ikke tale om et hvilket som helst forhold: Den midaldrende Humbert Humbert forelsker sig hovedkulds i den mindreårige Lolita og indleder et langt seksuelt kærlighedsforhold til hende.

 

Det er værd at fremhæve den franske forfatter Simone de Beauvoir og hendes Det andet køn fra 1949. Bogen, der nu er en uomgængelig klassiker, blev et af de sidste værker, der blev føjet til den katolske kirkes liste over forbudte bøger, Index Librorum Prohibitorum, på grund af sine beskrivelser af lesbisk sex. Listen blev første gang udsendt i 1559 og rummede, da den blev afskaffet i 1966, godt 6000 værker. Med navne som Galilei, Descartes, Voltaire og Kant kunne man her komme i yderst godt selskab.

 

På de hjemlige breddegrader er det mest berømte litterære forbud blevet rettet mod Herman Bangs Håbløse slægter, der blev beslaglagt i 1880. En mindre berømt, men ikke mindre interessant sag handlede om Rudolf Broby-Johansens lille digtsamling Blod fra 1922. De blot 16 digte nåede kun at være på gaden et par dage, da de blev konfiskeret, og deres forfatter slæbt i retten. Det gav den unge glødende kommunist en enestående mulighed for i sin forsvarstale at kritisere det borgerlige samfund, han foragtede, og da han idømtes en bøde på 300 kr. og 14 dages fængsel, appellerede han dommen øjeblikkeligt med den begrundelse, at den var for mild. Appelsagen blev et endnu større tilløbsstykke, da forsvaret havde indkaldt så store navne som Henrik Pontoppidan og Emil Bønnelycke til at sige god for det kunstneriske indhold i digtsamlingen. Ikke desto mindre fastholdt landsretten byrettens dom, og Blod blev først genudgivet i 1968.

 

Den dag i dag er værker, vi i Danmark tager for givet at kunne læse, utilgængelige andre steder. Salman Rushdie pådrog sig i 1989 en fatwa med De sataniske vers, og bogen er stadig forbudt i 14 lande, George Orwells Kammerat Napoleon er forbudt i blandt andet De Arabiske Emirater på grund af dens talende grise, mens Lewis Carrolls Alice i Eventyrland stadig er forbudt i Kina, fordi den ifølge censuren ligestiller mennesker og dyr.

 

Den amerikanske forfatter Ray Bradbury er kendt for citatet, at ”der er værre forbrydelser end at brænde bøger. En af dem er ikke at læse dem”. Hermed en opfordring til at læse disse og andre forbudte mesterværker!

Materialer