Brætspil – noget for alle!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.02.18
Ballerup Bibliotekerne har efterhånden fået rigtig mange spil, og vores udvalg bliver større hele tiden. Men med flere muligheder bliver valget også mere og mere uoverskueligt. Jeg har derfor lavet en lille guide med nogle udvalgte spil, som vi har på biblioteket, så det forhåbentligt bliver mere overskueligt for dig at vælge det helt rigtige spil!

Spil hvor de mindste kan være med

Her er mine bud på spil til de mindste:

Kanin Hop Hop (3 år og op). Spilletid ca. 15 minutter.​

Det regner! Kaninerne vil gerne i tørvejr. Det skal du hjælpe dem med. Hvem kan med hjælp fra terningen få flest kaniner ud af det utætte bo?

Ravnerok (5 år og op). Spilletid ca. 10 minutter.

 

Hvem kan få de bedste steder at sidde på muren? Skub din modstanders ravne ned og få selv den bedste plads.

Zoobaloo (5 år og op). Spilletid ca. 30 minutter.

Hvor mange dyr kan du få plads til på tømmerflåden? Det er ikke sikkert, at de alle sammen kan være der. Hvis du tror, de kan være der, så må du bevise det.

Børnealias (5 år og op). Spilletid ca. 30 minutter.

Du får et kort i hånden, som kun du kan se. Du skal nu forklare, hvad der er på billedet. Der er både bogstaver og billede, så de der ikke kan læse kan også være med. Hvor mange kort kan du nå, inden tiden løber ud?

 

For de børn som er begyndt i skole

Når spillene ovenfor bliver for lette, og der skal lidt mere til for at underholde, kan følgende spil være rigtig gode.

Børnealfabetet (6 år og op). Spilletid 30-60 minutter.

Spillet minder lidt om det klassiske Scrabble. Dette spil er bare målrettet mod børn og er rigtig godt for de børn der har brug for at træne stavning.

Stone Age Junior (6 år og op). Spilletid ca. 15 minutter.

I Juniorudgaven af spillet Stone Age gælder det om at få den flotteste hytte. Det får man ved at samle træ, sten og andre ressourcer ind. Spillet har været nomineret til adskillige priser.

Space Cadets (8 år og op). Spilletid 60-120 minutter.

Har du altid drømt om at styre et rumskib, har du chancen nu! Du får tildelt et område, og det er nu dit ansvar, at dette område fungerer, således at rumskibet kan flyve og klare missionen. Et virkelig sjovt samarbejdsspil.

Labyrinth Star Wars (7 år og op). Spilletid ca. 30 minutter.

Det klassiske labyrint-spil, nu med Star Wars. Du får tildelt nogle kort, som du nu skal finde på pladen. Dette er dog ikke lige så let, som det lyder, da labyrinten konstant ændrer sig. Et rigtig godt spil, hvor det gælder om at tænke et skridt forud.

 

Spil til det sociale samvær med andre

Her er spillene som er perfekte når man skal hygge med vennerne og have et godt grin:

Joking Hazard (15 år og op). Spilletiden afhænger af antal deltagere.

Joking Hazard er et spil, der er opbygget af tegninger. På bordet bliver der lagt en tegning, som du nu skal lave slutningen på. Spillet kalder sig selv et ”offensive game”, og det kunne ikke være mere sandt. Men er du til sort humor, som både er grotesk, sjovt og langt under bæltestedet, bliver du nødt til at spille dette spil!

Epic spell wars of the battle wizards: Duel at Mt. Skullzfyre (15 år og op). Spilletid ca. 30 minutter.

Ud over at have et virkelig langt navn, er dette spil bare underholdning fra start til slut. Du vælger din karakter og skal nu kaste magi (opbygget af tre forskellige kort), for at dræbe dine modstandere. Et spil med fantastisk grafik og underholdende kort.  

What do you meme? (15 år og op). Spilletid afhænger af antal deltagere.

Memes er populære som aldrig før, så derfor skal de selvfølgelig have deres eget spil. Her skal deltagerne finde et passende meme til det billede, der ligger midt på bordet. Også her kan der komme de mest groteske resultater, der ikke altid er helt stuerene. Men de er underholdende!

Secret Hitler (13 år og op). Spilletid ca. 45 minutter.

Som spillet afslører, gælder det om at finde Hitler. Alle spillere får tildelt en hemmelig rolle. Det er fascister mod liberalister. Kan du finde Hitler, inden fascisterne vinder, eller lykkes det dig at ødelægge liberalisternes plan om at vælte ”Der Führer”?

 

De avancerede spil

Disse spille er mere komplekse end de andre hidtil nævnte, men det er nogle fantastiske spil:

Mansions of Madness 2nd edition (fra 15 år). Spilletid 2-3 timer.

Et samarbejdsspil som foregår i samme univers som fx Elder Sign. Via en app som du skal hente for at spille, skal du udforske Innmouth og det hjemsøgte Arkham. Kæmp imod monstre, forbedr dine muligheder for at overleve ved at finde våben og klar missionen sammen med dine medspillere.

Legends of Andor (10 år og op). Spilletid 60-90 minutter.

Endnu et samarbejdsspil, hvor man skal klare missioner. Dette spil foregår i et univers med hekse og dværge. Modsat fx Mansions of Madness kan også de lidt yngre spillere være med.

Prison Outbreak: Zombicide (13 år og op). Spilletid ca. 60 minutter.

Her skal du overleve i en verden, der er overtaget af zombier. Du kan kun overleve, hvis du og dine medspillere samarbejder. Hver især har I et sæt specielle evner. Kan I flygte fra fængslet, før det er helt overtaget?

Through the Ages: A New Story of Civilization (13 år og op). Spilletid 90-120 minutter.

Kan du opbygge det bedste samfund? Du skal opbygge din civilisation bl.a. ved hjælp af teknologi, ressourcer og militær. Kan du få de bedste ledere, og det bedste kulturelle land? For kun sådan kan du vinde over dine modspillere. Men pas på ikke at glemme militæret, for hvis du er svag, kan de angribe dig.

 

God fornøjelse!

Materialer