Spion, stikker og Stasi

22.05.18
Efter DDRs opløsning i 1990 er der udkommet en række bøger og film om Stasi og Stasi-tiden. Vi har samlet et lille udvalg.

Ministerium für Staatssicherheit, i folkemunde kendt som Stasi, var den primære sikkerheds- og efterretningstjeneste i DDR (fhv. Østtyskland). Stasi var også undersøgelsesorgan for "politiske forbrydelser" og spillede en enorm rolle i DDR-borgernes liv, hvor helt almindelige menneskers liv og adfærd blev nøje overvåget.

Stasi blev grundlagt den 8. februar 1950 og er blevet omtalt som en af verdens mest effektive – og mest undertrykkende – sikkerheds- og efterretningstjenester. Efterretningsvirksomheden baserede sig på et stort korps af spioner, meddelere og aflytninger. Særligt telefonaflytningen mistænkes for at have været total. Frem til midten af 1980'erne voksede Stasi til at omfatte 91.000 ansatte og næsten 200.000 informanter, hvoraf nogle befandt sig i Vesttyskland.

Offentliggørelsen af Stasis arkivmateriale betød mange ubehagelige overraskelser for østtyske borgere, hvis venner og familiemedlemmer havde været Stasi-spioner. Man beregner, at der i DDR var én ansat i sikkerhedsapparatet pr. 180 indbyggere. (Kilde: Wikipedia)

I kølvandet på DDRs opløsning er der udkommet en række bøger og film om Stasi og Stasi-tiden. Det er spændende, uhyggelige og helt utrolige historier, der kan få det til at risle ned af ryggen på de fleste. Kig med her, hvis du vil have indblik i en skræmmende periode i vores store nabos historie.

 

Oprindeligt skrevet af atan, Sønderborg.

Materialer