Prøv at læse exofiktion!

Hvorfor skrive om sin egen leverpostejs-hverdag når man kan puste liv i sine afdøde helte og skrive om dem i stedet?

Forfattere verden over har kastet autofiktionen overbords til fordel for exofiktionen hvor forfatteren i romanform beskriver et rigtigt menneskes liv. Exofiktion er sammensat af to ord: exo og fiktion. Exo betyder uden for dig selv og fiktion er at finde på eller foregive noget. Det drejer sig altså om bøger som forfatterne har baseret på virkelige hændelse og personer, som ikke er dem selv. Ofte er det sig om historiske personer som af den ene eller anden grund ikke har fået anerkendelse af eftertiden. Det er der kommet mange spændende romaner ud af - herunder anbefaler vi et par stykker.

Dette forårs udgivelser byder fx på Jesper Wung-Sungs "Kvinde set fra ryggen" om maleren Vilhelm Hammershøi og hans indtil nu ret ubeskrevne hustru Ida. Det er hendes liv og hendes fortælling den smukke roman bygger på. 

Vi har tidligere anbefalet "Rosarium" af Charlotte Weitze - men den er så vellykket, at vi godt tør gøre det igen! En slægtsroman om botanisk forskning kan sagtens være både eventyrlig og lidt uhyggelig. Og baseret på virkelige hændelser, naturligvis!

Den danske zoolog Marie Hammer er en karakter i "Rosarium", men i "Kvinden der samlede verden" af Eva Tind får hun en velfortjent hovedrolle. Romanen giver liv til en af de mange kvinder i naturvidenskaben der først nu får den anerkendelse, de har krav på. Marie Hammer var en meget usædvanlig kvinde for sin tid, og det er i spændingsfeltet mellem hendes ambition og samfundets forventninger at sproget letter og romanen bliver en rigtig page-turner

Malene Ravn har baseret sin roman "Hvor lyset er" på kunstmaleren Carl Fischers liv og det er der kommet en gribende roman ud af. Et ensomt barndomsland og et rigt indre liv beskrives smukt og empatisk. 

 

Husk at virkeligheden altid overgår fiktionen - og rigtig god læselyst!

Materialer