Om midsommer og hekse

Vi brænder ikke hekse til Skt. Hans - vi læser om dem!

De magiske romanfigurer indtager nye roller i aktuelle bøger. Hekse og vølver står op for både klima, feminisme og en genfortryllet verden.
De seneste år har de magiske og mytiske romanfigurer fået nye betydninger i litteraturen. Heksen, vølven, trolden og nymfen knytter med sin tætte kontakt med naturen og sine rituelle handlinger bånd til en ny forståelse af samtidens brændpunkter. De viser sig som forkæmpere for den moderne verdens udfordringer.
Redefineringen af den magiske romanfigur har gennem litteraturhistorien bevæget sig fra den onde og mørke til nu at besidde heltens og heltindens egenskaber.

Kilde: Litteratursiden


Litteraturformidler og hekseekspert Cecilia anbefaler

Årets længste dag er forbi, og forbrændingsforbud eller ej, så skal danskerne vanen tro fejre Johannes Døberens fødselsdag, der tilfældigvis er lagt op ad en nordisk/hedensk sabbat. det er nu sommeren og solen er på sit højeste. Lidt ligesom man også har gjort med Jesus’ fødselsdag (årets korteste dag – lysets genkomst). Smart!

Har du lyst til at vide mere? Vi har samlet nogle af de bedste fag- og skønlitterære værker om hekse, ritualer og trolddom.
Vi håber de inspirerer til Midsommerfejringen og til at finde magien i hverdagen. Og bagefter kan det måske diskuteres, om der skal en kvindefigur på bålet?

Som digteren Mette Moestrup i 2013 sagde i sin båltale i Deadline på DR 2: »Hver by har mange forskellige slags hekse, og der er plads til mange flere«. 

- Cecilia Dybris Marini, Litteraturformidler

Materialer