Portrætfoto af Inger Christensen

Inger Christensens digtsamling "Det" er årets klassiker

12.09.19
Inger Christensens digtsamling "Det" fra 1969 er udnævnt til årets klassiker. Dermed markerer Samrådet for de Litterære Selskaber og Danmarks Biblioteksforening 50-året for udgivelsen af det eksperimenterende værk ved at tildele ”Det” klassikerstatus.

Inger Christensen (1935-2009) var en af de største danske digtere i nyere tid. Hendes forfatterskab er hyldet og beundret i store dele af verden, og hun blev i sin levetid ofte nævnt som en kandidat til at modtage Nobelprisen i litteratur. Christensen var uddannet lærer, og ud over litteraturen havde hun en stor interesse for naturvidenskaberne. En interesse, der tydeligt skinner igennem i hendes værker.

"De stiger op planetens sommerfugle 
som farvestøv fra jordens varme krop 
zinnober, okker, guld og fosfergule 
en sværm af kemisk grundstof løftet op"

Sådan indleder Inger Christensen digtsamlingen Sommerfugledalen, som mange betragter som hendes mesterstykke. Hun bliver ofte omtalt som "systemdigter", fordi mange af hendes digtsamlinger er skrevet efter et mønster eller opbygget efter en særlig logik. Det gælder også den nyudnævte klassiker Det. Systemerne, som Inger Christensen anvender, kan tage udgangspunkt i matematikken, i et naturvidenskabeligt princip eller være inspirereret af sprogteori. Uanset hvor systemet har sine rødder giver det digtene en form, som bliver en medskaber af mening og peger på, hvordan sproget og universet er bygget op. Det er et af de vigtigste værker i den eksperimenterende lyrik fra 1960'erne og undersøger menneskets muligheder for gennem sprog og handling at bygge et alternativ til det bestående samfund:

”Et samfund kan være så stenet
at alt er en eneste blok
og indbyggermassen så benet
at livet er gået i chok.

Og hjertet er helt i skygge
og hjertet er næsten hørt op
til nogen begynder at bygge
en by, der er blød som en krop”

Selvom Det nogle steder kan virke som et komliceret værk er den samtidig meget tilgængelig, bl.a. fordi den indeholder en stærk musikalitet og mange enkle, rimede tekster. Musikeren Pia Raug har sat musik til en del af digtsamlingens tekster, og sangene indgår i højskolesangbogen. 

Find mere inspiration til Inger Christensens forfatterskab under artiklen.

Materialer