Hvilken kong Frederik er din favorit?

Lær mere om de farverige konger med navnet Frederik

I en uges tid har vi nu haft en ny konge af Danmark, Frederik 10. Mange af os føler nok, at vi kender den tidligere kronprins ret godt, men hvor godt kender du hans forgængere? 

Før Frederik 10. har vi haft ni regerende konger ved navn Frederik. Det gav her på biblioteket anledning til et tilbageblik på de tidligere Frederik'er og en snak om, hvem der egentlig er ens favorit Frederik og hvorfor. Her kommer de historieuddannede litteraturformidlere, Marie og Cecilie, med deres begrundelser:

Marie: Frederik 9.

Frederik 9. var exceptionelt uhøjtidelig, hvilket gjorde ham i stand til at tale med alle mennesker – høj som lav. Derfor er han min yndlings Frederik. 

Frederik 9. var uddannet fra søværnet. Her gjorde han tjeneste med folk fra alle samfundets lag, og flere af dem forblev hans venner for livet.
Måske var det derfor, han i modsætning til sin far, kong Christian 10., forblev populær gennem hele sin regeringstid. Mens Christian 10. blev opfattet som stædig og ude af trit med samfundets udvikling, moderniserede Frederik 9. og dronning Ingrid kongehusets relation til befolkningen. Derfor blev ugebladende inviteret ind i familielivet, og alle fulgte således med i regentparrets liv med de tre små søde prinsesser. Den uhøjtidelighed synes jeg klæder en monark.

Desuden var Frederik 9., som også blev kaldt sømandskongen, selvfølgelig tatoveret over store dele af sin krop – det synes jeg også er meget sejt. 

Kilde: https://denstoredanske.lex.dk/Frederik_9._-_konge_af_Danmark

Cecilie: Frederik 4.

I det store og hele kan jeg nok takke vores spændende kongerække for, at jeg uddannede mig som historiker. Da jeg var barn, slugte jeg alle Herta J. Enevoldsens historiske romaner om de danske konger og deres kærlighedsliv, og de vækkede en nysgerrighed for vores fælles historie. Senere fik jeg job på Frederiksborg Slot, hvor jeg lærte alle vores konger og dronninger at kende, og derfor kan jeg med sikkerhed sige, at Frederik 4. er min yndlings Frederik - tæt fulgt af Frederik 7.

Frederik 4.s historie er nemlig ret så romantisk - i hvert fald i en 12-årig piges øjne. Vores Frederik 10. kunne frit gifte sig af kærlighed med sin Mary, men Frederik 4. skulle vælge en dronning med blåt blod i årene, og han giftede sig i 1695 med prinsesse Louise af Mecklenburg-Güstrow. Det var imidlertid ved et bal på Koldinghus, at han fandt kærligheden. Han forelskede sig i den danske adelsdame Anna Sophie Reventlow, som han bortførte og giftede sig med til venstre hånd i 1712. Dén historie om kærlighed mod alle odds har jeg aldrig kunnet stå for - hverken som 12-årig eller 37-årig.

Kilde: https://biografiskleksikon.lex.dk/Frederik_4.

Herunder finder du biografier om (næsten) alle kongerne ved navn Frederik inkl. Frederik 10.s nye bog, "Kongeord", der er lige til at reservere. 

PS. er du mere til kongerne ved navn Christian, så har vi også masser af spændende bøger om dem på vores hylder.  

Materialer