Fire gode bøger om Danmarks historie

Dyk ned i historien i anledning af festivalen Historiske Dage

Denne weekend løber festivalen Historiske Dage af stablen i Øksnehallen, og igen i år er weekenden spækket med spændende temaer, forfattere og bøger. Her på biblioteket har festivalen givet anledning til en snak om, hvilke bøger med et historisk perspektiv vi kan anbefale. Læs med her: 

Litteraturformidler Marie anbefaler: ”Når du strammer garnet” af Camilla Stockmann

Camilla Stockmann er kulturjournalist på Politiken, og for tiden lytter jeg til hendes forrygende dokumentariske bog ”Når du strammer garnet”. Bogen begynder med, at et årtier gammelt, nyfødt barneskelet findes i hendes nabolag. Det bliver startskuddet til en lang og yderst spændende rejse gennem diverse arkiver, for at finde ud af, hvad der mon har drevet barnets mor, til at begå barnedrab. På den måde bliver fortællingen til en større historisk fortælling om seksualitet, abortrettigheder og kvindeliv. Stockmann er en umådeligt dygtig fortæller, og jeg er simpelthen så godt underholdt og oplyst gennem hele lytningen. 

Faglig formidler Jakob anbefaler: "Safari fra helvede" af Tom Buk-Swienty

Forfatteren Tom Buk-Swienty har efterhånden rigtig mange historiske bøger på samvittigheden, og han skriver altid fængende og billedrigt. Derfor glæder jeg mig til at kaste mig over "Safari fra Helvede", hvor Tom kaster lys over den skæbnesvangre ekspedition, hvor en gruppe sønderjyske soldater under ledelse af Nis Kock blev sendt på en hemmelig mission til Afrika. Hvad der skulle have været en rutinemæssig operation, udviklede sig til et mareridt, da de blev jaget som vildt i det barske afrikanske terræn.

Litteraturformidler Sarah anbefaler: ”I morgen bliver bedre” bind 1 og 2 af Karoline Stjernfelt 

Karoline Stjernfelt har taget den danske tegneserieverden med storm. Som blot 19-årig gik hun i gang med det ambitiøse trebindsværk ”I morgen bliver bedre” om det dramatiske trekantsdrama mellem Christian d. 7, Caroline Mathilde og livlægen Struensee. Anmelderne har ikke været sene til at udråbe serien til et mesterværk og Stjernfelt til én af de væsentligste skabere i dansk tegneseriehistorie. Information skrev bl.a: ”Karoline Stjernfelts trilogi er godt på vej til at blive et folkeligt og episk storværk”. Stjernfelt har en sirlig og detaljerig tegnestil og hun er eminent til portrættere menneskelig følelser og udtryk. Det er bare en serie, der skal læses! 

Litteraturformidler Cecilie anbefaler: ”Hver gang du trækker vejret indånder du luften fra vores knogler” af Ditte Holm Bro

Da jeg første gang læste omtalen af ”Hver gang du trækker vejret indånder du støvet fra vores knogler” af Ditte Holm Bro, tænkte jeg, at den da ikke lød særligt spændende. I bogen følger man nemlig svigerinderne Valborg og Johannes liv på en enkelt dag, nærmere bestemt den 22. december i 1958. Og de to kvinder er ikke spioner, skuespillere, politikere eller lignende. Næ, de er såmænd husmødre. Kan det nu være spændende at høre om blot én dag i deres liv? Det korte svar er ja, det kan det.
 
Ved at lade handlingen udspille sig på en dag, får vi lejlighed til at komme HELT tæt på de to kvinder og deres dagligdag. Og ikke mindst deres tanker og følelser, fortrydelser og forhåbninger. 
Og så viser det sig, at dette ikke er en hvilken som helst dag i kvindernes liv, men en helt afgørende og skæbnesvanger dag.

Find mange, mange flere bøger med historiefagligt indhold fra Danmark og hele verden på dit bibliotek.
 

Materialer