Bibliotekets Udvalgte 2022

Vi har endnu engang udvalgt en række særligt gode bøger til jer

Nogle bøger kan bare noget særligt – om det så er sproget, handlingen eller begge dele. Vi har købt en frisk stak bøger hjem, som kan inspirere dig til din næste store læseoplevelse!

Litteraturformidler Signe anbefaler:

"Vi er kortvarigt smukke her på jorden" Ocean Vuong 
En uforligneligt smuk, rå og poetisk brevroman skrevet af en søn til sin mor, som ikke kan læse. Romanen handler om familiens historie i 60’ernes og 70’ernes Vietnam, ankomsten til USA og opvæksten, som både er præget af efterdønningerne af Vietnamkrigens rædsler og racismen, den lille emigrantfamilie må bekæmpe i hverdagslivet. Den lille dreng opdager, hvor afgørende sproget er, da det bliver hans lod at være familiens sproglige ambassadør. Sidenhen læser han glubsk på biblioteket, begynder at skrive og bliver til sidst forfatter. Og den roman som drengen vokser op og skriver til sin mor, er et mesterværk, der sent vil slippe taget i dig. 

"De uadskillelige" af Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir som mest er kendt som feministisk filosof herhjemme, er primært kendt og elsket som romanforfatter i Frankrig. Det er der en meget god grund til: hun har skrevet nogle helt fantastiske romaner. ”De uadskillelige” handler om veninderne Sylvie og Andrée og er baseret på Beauvoirs eget venskab med den smukke Zaza. Venskabet står gennem hele romanen og dirrer på kanten til håbløs forelskelse og spændingen i skriften er en fryd og en pine bundet sammen i én lille vemodig og vidunderlig pakke af en bog. 

Litteraturformidler Susan anbefaler:

"Stiklingen" af Audur Ava Olafsdottir
”Stiklingen” er en underfundig, poetisk, islandsk feel-good roman om den unge mand Lubbi, der mest af alt i verden ønsker at blive gartner, og især at arbejde med roser. Han beslutter sig til at følge sin drøm og rejser til et kloster, som er kendt for sin skønne rosenhave. Med sig har han sin afdøde mors fremavlede rosensort, og et foto af sin syv måneder gamle datter. En dag dukker barnet og hendes mor op…..
En anderledes kærlighedsroman om en ung fars forhold til sit barn, om at blive voksen og tage ansvar.

"Jeg kan huske" af Joe Brainard
Joe Brainard, amerikansk kunstner og forfatter, skrev dette fantastiske stykke erindringslitteratur tilbage i 1975, og det er nu oversat til dansk. Det smukke omslag er inspireret af Brainards maleri ”Blossom” og det fik mig straks til at falde for bogen. Jeg blev bestemt ikke skuffet, for indholdet er lige så overvældende og betagende som omslaget, og flere gange undervejs i læsningen fik jeg erindringsglimt og billeder fra min egen barndom og ungdom, ja fra hele mit levede liv. 
En rørende og helt anderledes læseoplevelse, hvor Brainard formår at indkapsle selve livet på tværs af både alder og landegrænser.

Litteraturformidler Aleksandra anbefaler: 

"Det dobbelte land" af Birgithe Kosovic 
Uden at lyve kan man vist godt sige, at jeg er stor fan af Birgithe Kosovic. Dels fordi hun altid formår at ramme det skriftlige til ug, men også fordi jeg spejler mig i hendes fortællinger. ’Det dobbelte land” byder på et besøg midt i konflikt og krig i Jugoslavien. I krigen kæmpes der for overlevelse, identitet, idealer, stolthed og kærlighed. Vi følger partisekretær Milovan, der ved krigens udbrud flygter op i Hercegovinas bjerge. Cirka hundrede sider inde i bogen afsløres, at slægtsnavnet på Milovans familie er Kosovic. Selvom der er tale om fiktion, er der også en stor portion dokumentation i romanen, fortalt ud fra Kosovics egen familieberetning. En flot velskrevet fortælling om krig, konflikt, kærlighed og selvopgør.  

"Paradis" af Abdulrazak Gurnah
Hvis du ligesom jeg elsker at udvide dine horisonter, læse udenlandsk litteratur, og møde verden igennem det skrevne; så er "Paradis" noget for dig! Er du derimod ikke til det udenlandske eller mødet med verden udenfor vores landegrænser, så er "Paradis" stadig noget for dig! "Paradis" er et stærkt, mangfoldigt værk, der formår at bære en fantastisk flot og emotionel historie. Fortællingen om den unge Yusuf, der siden bliver solgt til sin ”onkel” Aziz som gældsslave, går igennem en række grumme episoder. Yusufs liv rummer både kærlighed, magt, venskaber, korruption samt et liv i Østafrika som vi i Vesten ikke umiddelbart er vant til. Alligevel er der tråde at trække fra vores vestlige verden, som forbinder de to verdener på tværs af kloden. Kort sagt et imponerende værk du sent vil glemme!  

Litteraturformidler Cecilie anbefaler: 

”De skæbneløse” af Imre Kertész
Dette lille mesterværk af en bog handler om en 15-årig drengs oplevelser i Auschwitz og er inspireret af forfatterens egne oplevelser som ungarsk jøde under Anden Verdenskrig. ”De skæbneløse” er et vigtigt bidrag til litteraturen om Anden Verdenskrigs rædsler, og Kertész modtog som den første ungarer nogensinde Nobelprisen i litteratur i 2002.

”Heimat: et tysk familiealbum” af Nora Krug
Jeg fik anbefalet ”Heimat” af en kollega for to års tid siden og blev hurtigt opslugt af denne specielle Graphic Novel, der var læst på en eftermiddag. I bogen sætter forfatteren, Nora Krug, sig for at gå på opdagelse i sin slægt, sit land og dets historie. Det gør hun mesterlidt gennem tegninger, fotos og dokumenter fra tyske arkiver samt sine egne nedskrevne overvejelser om forholdet til hjemlandet. Snyd ikke dig selv for den oplevelse, det er, at tage med Nora Krug på tur til fortiden! 

 

Materialer