Aldrig mere

28.01.22
Auschwitzdagen 27. januar er international mindedag for ofrene efter Holocaust

Den 27. januar 1945 befriede sovjetiske tropper udryddelseslejren Auschwitz, der i perioden 1941-45 var åsted for mishandling og drab på mere end én million mennesker.
Den brutale historie har gjort Auschwitz til et centralt symbol på de lidelser, som totalitære regimer gennem tiden har udsat mennesker for - og det er på den baggrund, at Danmark markerer den 27. januar under navnet Auschwitz-dag.
Kilde: aldrigmere.dk

Vi har samlet en række bøger og film for dig, der vil vide mere om et af de mørkeste kapitler i menneskets historie.

Du finder både beskrivelser af lejrens historie og ideologiske grundlag. Du kan læse beretninger fra overlevende, både ofre og befalingsfolk, og du kan bl.a. læse om dr. Mengeles medicinske eksperimenter med lejrens fanger. 
Isamlingen findes også flere film om Auschwitz, både dokumentarer og spillefilm.
Alt i alt en barsk samling materialer, der kan ryste dig i din grundvold.

Læs mere om Auschwitz-dagen på aldrigmere.dk.   

Baseret på to artikler fra hhv. Horsens Bibliotekerne og Ballerup Bibliotekerne.

Biografier

Fra jødiske overlevere til nazistiske kommandanter. Der er skrevet mange biografier og erindringsbøger fra koncentrationslejrene, som dykker ned i de enkelte skæbner. Find et lille udvalg herunder.
 

Faglitteratur

Vil du have et overblik over Holocaust og koncentrationslejrenes grusomheder, er det også muligt. Grib f.eks. fat i bøgerne på listen herunder.

Romaner

Også en lang række forfattere fortæller i romanform om Holocausts grusomheder. Nogle tager udgangspunkt i virkelige skæbner, mens andre digter personer ind i den historiske virkelighed.
Du finder et udvalg af romaner i listen herunder.

Film

Endeligt er der også lavet en række film om Holocaust og nazisternes forbrydelser. Herunder er medtaget både dokumentarfilm samt spillefilm. Flere af filmene kan både lånes på dvd eller streames på Filmstriben.