Lyt til børnebibliotekaren - de tre Bukke Bruse

29.05.20
Lea tager dig med på opdagelse i gamle folkeeventyr

De tre Bukke Bruse er et gammelt folkeeventyr, som er skrevet ned af Asbjørnsen og Moe for et par hundrede år siden. Brødrene Grimm havde gjort det samme i Tyskland nogle år tidligere. Dengang var det ikke alle, der kunne læse og skrive, så man måtte huske fortællingerne, og man fortalte dem gerne igen og igen.

Mange af fortællingerne kender vi godt i dag; Pandekagen og Østen for solen og vesten for Månen er for eksempel begge folkeeventyr fra Asbjørnsen og Moes samlinger. Og fra Grimms samlinger kender I helt sikkert Askepot, Hans og Grethe, Rødhætte og Den Tapre Skrædder. Historien om Tommeliden dukker op i samlingerne fra både Tyskland og Norge. Det kan muligvis forklares med at historierne netop gik fra mund til mund, fra landsby til landsby. Faktisk kan man finde de samme historier (eller i hvert fald næsten) over hele verden. Det er sjovt at forestille sig hvordan familier og andet godtfolk rykkede sammen omkring ildstedet eller under et stort træ for at høre historie. Men de mindste børn, har nok skulle sidde ekstra tæt på en voksen, for nogle af eventyrene er ret voldsomme - så I må også lige holde hinanden i hånden derude, når I læser i de gamle samlinger. 

Både brødrene Grimm og Asbjørnsen og Moe var optaget af at gengive fortællingerne i det samme sprog som de blev fortalt, der er altså ikke pyntet på noget. I fleste oversættelser og gendigtninger af folkeeventyr kan man derfor stadig finde gamle, sjove og mærkelige ord. Det er et herligt detektivarbejde at finde betydninger af gamle ord. 

Imens biblioteket har været lukket har børnebibliotekaren Lea været udstationeret i Børnehuset Måløv By. Dér kender børnene godt de tre Bukke Bruse og i denne lille podcast hjælper de børnebibliotekaren med at fortælle eventyret. 

Lyt til børnebibliotekarens podcast om De Tre Bukke Bruse

Materialer